European textiles’ global value chain:
een rapport
EuroCommerce heeft Copenhagen Economics gevraagd een extern perspectief te geven op het functioneren van de mondiale waardeketens van de Europese textielsector en antwoord te geven op de vraag: Hoe functioneert de mondiale waardeketen van de Europese textielsector en waarom?
Het rapport richt zich op textielproducten die kleding, schoeisel en woningtextiel omvatten.
Het rapport kan gratis (in het Engels) gedownload worden op de website van EuroCommerce of via onderstaande link:
European Textiles Global Value Chain Report – EuroCommerce
Voor bedrijven werkzaam in kleding/fashion-ontwikkeling en productie of manufacturing staan er niet echt grote verrassingen in het rapport. Wel wordt datgene wat we reeds weten onderbouwd met cijfers en verstaanbaar verwoord en voorgesteld.
Een samenvatting:
De Europese Commissie heeft textiel aangewezen als een prioritaire sector die maatregelen nodig heeft om circulariteit te waarborgen en decarbonisatie te realiseren en heeft daarom initiatieven en regelgeving geïntroduceerd die de activiteiten van de sector beïnvloeden. EuroCommerce is van mening dat het bevorderen van een genuanceerd begrip van de wereldwijde textielwaardeketen essentieel is voor een productief publiek debat en effectieve beleidsontwikkeling.
De waardeketen van de Europese textielsector is complex, met wereldwijde activiteiten in verschillende bedrijfstakken: Productontwikkeling en ontwerp van textiel vinden doorgaans plaats in Europa, terwijl de fabricage voornamelijk plaatsvindt in Azië en in mindere mate in Noord-Afrika, Turkije en Europa.( De Europese productie is voornamelijk gespecialiseerd in spinnen, weven en de productie van stoffen, evenals in gespecialiseerde kledingproductie, bijvoorbeeld wol in Italië.)
Net als veel andere sectoren is de waardeketen van de Europese textielsector steeds internationaler geworden.
Het grootste deel van de waardecreatie van de sector vindt binnen Europa plaats: De sector levert wereldwijd een grote economische bijdrage, met een totale toegevoegde waarde van 189 miljard euro in 2023, waarvan 86 procent in Europa wordt geproduceerd.
De locatie van verschillende delen van een waardeketen is gebaseerd op comparatieve voordelen. In de textielwaardeketen richten regio’s met een overvloed aan arbeidskrachten, zoals veel Aziatische landen, zich op arbeidsintensieve taken zoals het produceren van grondstoffen en het vervaardigen van textiel. Aan de andere kant specialiseren regio’s met hoogopgeleide arbeidskrachten, zoals Europa, zich in de meer hoogproductieve en complexe delen van de waardeketen.
Diverse productiemarkten en lokale politieke risico’s in derde landen maken de zaak nog ingewikkelder: Hoewel mondiale waardeketens specialisatie en economische ontwikkeling bevorderen, vormen de complexiteit van meerlagige toeleveringsketens in verschillende productiemarkten een uitdaging voor de transparantie in de toeleveringsketen en verhogen ze de operationele kosten voor textieldetaillisten en -groothandelaren.
Het verplaatsen van textielproductie naar Europa zou leiden tot hogere textielkosten in Europa: Sommigen pleiten nu voor het ‘verplaatsen’ van traditionele textielproductie naar Europa om de transparantie van de waardeketen te verbeteren en het gemakkelijker te maken om duurzame praktijken te implementeren.
Om verschillende redenen is reshoring waarschijnlijk een dure en kosten-ineffectieve oplossing voor de textielproductie:
- De textielproductiecapaciteit in Europa is laag.
- De productiekosten zijn hoger in Europa.
- Textielproductie is een arbeidsintensieve industrie met lage marges, terwijl Europa momenteel kampt met een tekort aan arbeidskrachten dat naar verwachting de komende decennia zal toenemen
- Reshoring beperkt de mogelijkheden voor derde landen om hun productie-industrie te laten groeien.
De snelle verschuiving in de wetgeving brengt uitdagingen en onzekerheid met zich mee voor de sector. Om een duurzame overgang van de sector te garanderen, implementeert de EU nieuwe regelgeving. De EU-strategie voor duurzaam en circulair textiel legt de basis voor een duurzame overgang. De nieuwe EU-wetgeving zorgt echter voor extra onzekerheden en hogere kosten voor textiel- en detailhandelsbedrijven.
Kmo’s ervaren specifieke uitdagingen vanwege hun omvang