CORPORATE SUSTAINABILITY DUE DILIGENCE DIRECTIVE (CSDDD OR CS3D) IS IN WERKING GETREDEN OP 26 JULI 2024
Op 5 juli 2024 is de definitieve tekst van de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD of CS3D) in het Publicatieblad van de EU verschenen. De CSDDD trad in werking op 26 juli 2024.
Dit is de laatste belangrijke stap in het wetgevingsproces en een belangrijke mijlpaal in de toepassing van de eis voor bedrijven om verantwoord ondernemen te verankeren in hun processen en beleid.
Het doel van deze richtlijn is ervoor te zorgen dat ondernemingen die actief zijn op de (EU) interne markt, bijdragen aan duurzame ontwikkeling en aan de overgang naar duurzaamheid van economieën en samenlevingen.
Er wordt verwacht dat ze dit doen door feitelijke of potentiële negatieve effecten op de mensenrechten en het milieu (in verband met de eigen activiteiten van ondernemingen, de activiteiten van hun dochterondernemingen en hun zakenpartners in de activiteitenketens van de ondernemingen) vast te stellen en, waar nodig, te prioriteren, te voorkomen, te verlichten, te beëindigen, tot een minimum te beperken en te herstellen, en ervoor te zorgen dat degenen die worden getroffen door het verzaken aan die plicht toegang hebben tot de rechter en rechtsmiddelen.
M.a.w., bedrijven en financiële instellingen moeten de negatieve gevolgen van hun activiteiten voor de mensenrechten en voor het milieu vaststellen, en waar nodig, voorkomen, beëindigen of reduceren.
In een uitgebreid document gaan we dieper in op verschillende belangrijke onderdelen van deze Richtlijn:
De context waarin deze Richtlijn zich situeert:
- Mensenrechten
- Duurzame economische groei
- Klimaatverandering
- De Europese Green Deal
Het due diligence-proces in de CSDDD is gebaseerd op de zes stappen die zijn gedefinieerd door de OESO Richtlijnen voor Verantwoordelijk Ondernemen:
OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen | FOD Economie (fgov.be)
- Stap1: Integratie van passende zorgvuldigheid in beleidsmaatregelen en managementsystemen,
- Stap2: Vaststelling en beoordeling van negatieve effecten op de mensenrechten en het milieu
- Stap3: Preventie, beëindiging of minimalisering van feitelijke en potentiële negatieve effecten op de mensenrechten en van negatieve milieueffecten
- Stap4: Monitoring en beoordeling van de doeltreffendheid van maatregelen
- Stap5: Communicatie
- Stap6: Verstrekking van herstel
Wat is het gebied of de reikwijdte van deze Richtlijn, welke bedrijven zullen wanneer aan deze Richtlijn moeten voldoen? Hoe kunnen bedrijven zich voor bereiden? Wie zijn de toezichthoudende autoriteiten? Wat met sancties en wettelijke aansprakelijkheid van bedrijven?
Voor Creamoda-leden staan we klaar om verdere vragen te beantwoorden ([email protected])
DEZE INFORMATIE IS ENKEL ZICHTBAAR VOOR LEDEN.
Reeds lid? Log in en lees meer!
Voor meer informatie over het lidmaatschap, neem contact met ons via [email protected]