Omnibus vervolg en “stop-de-klok”
voor CSRD en CSDDD
(16/04/2024) Het Europees Parlement heeft het verzoek en de tekst van het “stop-de-klok” omnibusvoorstel goedgekeurd met een comfortabele meerderheid. Het beeld laat echter ook zien dat de fracties verdeeld blijven over het hele omnibus dossier.
Het onderhandelen over een definitieve tekst, de inhoud van het Omnibus-I-pakket, kan nu beginnen. Dit zal wellicht een paar maanden duren, verwacht tot eind oktober 2025.
Richtlijn (EU) 2025/794 tot wijziging van de #CSRD en #CSDD is gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU. Deze update verschuift de data waarop lidstaten duurzaamheidsrapportage en due diligence-vereisten voor bedrijven moeten toepassen;
Richtlijn (EU) 2025/794 van het Europees Parlement en de Raad
Doel van de richtlijn: Wijziging van de Richtlijnen (EU) 2022/2464 (CSRD) en (EU) 2024/1760 (CSDDD) met betrekking tot de datums waarop lidstaten bepaalde vereisten inzake duurzaamheidsrapportering en passende zorgvuldigheid in het bedrijfsleven moeten toepassen.
Belangrijkste punten:
- Achtergrond en Doelstellingen:
- De richtlijn is onderdeel van de bredere agenda van de Europese Commissie om regelgeving te vereenvoudigen en de rapporteringsdruk voor bedrijven te verminderen, zonder afbreuk te doen aan de beleidsdoelstellingen van de Green Deal.
- De wijzigingen zijn bedoeld om juridische duidelijkheid te verschaffen en onnodige kosten voor bedrijven te voorkomen.
- Wijzigingen in Richtlijn (EU) 2022/2464 (CSRD)
- De datums waarop grote ondernemingen en organisaties van openbaar belang moeten rapporteren over duurzaamheidsaspecten worden met twee jaar uitgesteld.
- Grote ondernemingen moeten nu rapporteren vanaf boekjaren die op of na 1 januari 2027 beginnen, en overige grote ondernemingen vanaf boekjaren die op of na 1 januari 2028 beginnen.
- Wijzigingen in Richtlijn (EU) 2024/1760 (CSDDD)
- De toepassingsdatum voor de eerste reeks ondernemingen wordt met één jaar uitgesteld, zodat bedrijven meer tijd krijgen om zich voor te bereiden op de nieuwe vereisten.
- De lidstaten moeten uiterlijk op 26 juli 2027 de nodige wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen vaststellen om aan deze richtlijn te voldoen.
- Omzetting en Inwerkingtreding:
- Lidstaten moeten de nodige wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen in werking laten treden om uiterlijk op 31 december 2025 aan de richtlijn te voldoen.
- De richtlijn treedt in werking op de dag na de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.
Conclusie:
Deze richtlijn beoogt de implementatie van duurzaamheidsrapportering en passende zorgvuldigheid in het bedrijfsleven te stroomlijnen en te vereenvoudigen, met uitgestelde datums om bedrijven meer tijd te geven zich aan te passen aan de nieuwe vereisten.