Mijn kledingmaat blijft dezelfde ondanks de toename in lichaamsgewicht, hoe kan dit?

04/05/2023

Het is niet altijd eenvoudig om de juiste maat uit te kiezen tijdens het (online) shoppen. Daarbij komt kijken dat onze morfologie en gewicht fluctueert doorheen ons leven. Toch kan ik met wat extra kilootjes nog steeds dezelfde maat broek aankopen.

Wat is ‘vanity sizing’?

Onder “vanity sizing” wordt verstaan de praktijk om kleding te voorzien van een maat die kleiner is dan de werkelijke snit van de artikelen. Met andere woorden, uw maat 34 zou eigenlijk maat 36 kunnen zijn, of groter. Dit wordt gedaan om de klant een beter gevoel over zichzelf te geven en hem meer kleding te laten kopen.

Het is gemakkelijk om online iets te kopen dat “niet past”, omdat je denkt dat het jouw schuld is dat je niet de juiste maat hebt, maar eigenlijk zijn de kleren gewoon kleiner dan ze zeggen! U kunt dit voorkomen door uzelf op te meten voordat u online gaat winkelen of door de ervaringen van eerdere kopers met de maatvoering te bekijken.

Het (negatieve) gevolg van ‘vanity sizing’

Een van de duidelijkste nadelen van vanity sizing is dat het winkelen bemoeilijkt wordt. Verschillen in maten tussen en binnen merken maken het proces verwarrender voor shoppers. Omdat je niet op de maattabellen kunt vertrouwen, moet je veel moeite doen om er zeker van te zijn dat je de juiste beslissing neemt. Een gebrek aan standaardmaten leidt tot hogere retourpercentages bij online shoppers omdat ze de kleding niet kunnen passen voordat ze deze kopen.

De meeste klanten zijn geïrriteerd als ze ontdekken dat hun specifieke maat er anders uitziet, of dat het product dat ze net hebben gekocht niet past. Verschillen in maten tussen en binnen merken maken het proces verwarrender voor shoppers. Omdat je niet op de maattabellen kunt vertrouwen, moet je veel moeite doen om er zeker van te zijn dat je de juiste beslissing neemt. Een gebrek aan standaardmaten leidt tot hogere retourpercentages bij online shoppers omdat ze de kleding niet kunnen passen voordat ze deze kopen. De meeste klanten zijn geïrriteerd als ze ontdekken dat hun specifieke maat er anders uitziet, of dat het product dat ze net hebben gekocht niet past.

Hoewel vanity sizing uw zelfvertrouwen kunnen vergroten, kan het ook moeilijk zijn om uw werkelijke maten te kennen. Hierdoor zorgen bepaalde merken ervoor dat uw kleding met u meegroeit, zodat u zelfs kan bijkomen zonder het te beseffen. Hierdoor kan men het belang van een gezonde levensstijl en een goed lichaamsgewicht over het hoofd zien.

Hoe vind ik nu mijn maat?

Het eerste wat u moet doen is de exacte maten van uw lichaam opvragen, want een “large” bij de ene winkel is misschien niet hetzelfde als een “large” bij een andere winkel.

Heb je eenmaal de maten, bekijk dan de maattabellen om uit te vinden welke maat je hebt. In tegenstelling tot labels kunnen maattabellen meer inzicht geven in welke maat u moet bestellen. Voor elke aankoop moet u de maattabel van het merk volgen in plaats van universele maattabellen te gebruiken.

Hoewel vanity sizing winkelen stressvol kunnen maken, is het belangrijk te onthouden dat het niet de bedoeling is dat u in kleding past, maar dat kleding bedoeld is om u te passen. Ja, een grotere maat zien dan je gewend bent is niet leuk en kan emotioneel zijn, maar maat is maar een getal. Maatvoering betekent niets als je kleding past waarin je je zelfverzekerd en goed voelt over je lichaamsbeeld en is geen maatstaf voor je waarde.

 

Artikel verschenen op VRT Nieuws: Waarom je nog altijd in een maatje 38 past (terwijl je weet dat dat eigenlijk niet kan) | VRT NWS: nieuws

Instagram

Ik blijf graag op de hoogte van de activiteiten van Creamoda

x

Leden Login

Creamoda
Leden Login