Kledingmaten | Creamoda op bezoek bij ‘De inspecteur’ op Radio2
02/05/2023
Luisteraar Illias vindt de maten voor mannen ondoorgrondelijk. In jeans moet hij een 32 nemen, voor een chino heeft hij een 48 nodig, maar koopt hij een maatpak, dan heeft hij maat 23 nodig. Online kopen is voor hem onmogelijk, zegt hij.
Onze expert kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid in de confectiesector bij Creamoda mocht de luisteraars van Radio2 meer vertellen over de verschillende maattabellen (EU/ Frans, Italiaans, UK, Amerikaans…). En zijn kledingmaten voor vrouwen minder ingewikkeld dan bij mannen? Wat is het verschil?
Een kort stukje geschiedenis.
Oorspronkelijk waren maten van kleding niet nodig omdat kleermakers de maten opnamen van hun klanten en daarna de individuele en persoonlijke kleding in elkaar naaiden.
Dit kostte natuurlijk veel werk en tijd en was niet voor elke portemonnee bestemd.
Later werden matensystemen vooral belangrijk wanneer kledingstukken in massaproductie moesten worden gemaakt, vooral ten tijde van Napoleon, die snel grote betaalbare hoeveelheden uniformen nodig had voor zijn legers.
Het systeem was vooral gebaseerd op borstomtrek en de andere maten werden hiervan afgeleid met redelijk succes.
Voor vrouwen was het echter een ander paar mouwen omdat die veel meer variatie hadden in lichaamsvormen en de borstomtrek alleen niet voldoende bleek.
Door de industrialisering is het systeem steeds meer in gebruik geraakt en werden er naast leger uniformen ook kant en klare gewone kleding gemaakt. Wat bij jeansmerken ertoe leidde dat de maataanduiding was gebaseerd op de taillemaat en de binnen beenlengte in inches , bijvb 32/34.
Tijdens WO I werden er plots ook veel meer soldaten opgemeten waardoor het systeem nog preciezer begon te worden en men in het Engeland van 1951 gestart is met de eerste standaard te maken.
Jaren later in 1970 volgde dan ook het maataanduiding systeem voor kinderkleding. Vermits men inzag dat het opmeten van mensenlichamen goed was voor de statistieken begonnen vele landen met het opmeten van hun bevolking. Wat leidde tot de nog steeds gekende maataanduiding zoals, Franse, Duitse, Italiaanse etc… maten. Maar wanneer de lokale bevolking van voedingspatroon veranderd zien we hetzelfde gebeuren met de lichaamsafmetingen waardoor deze systemen alweer snel achterhaald werden.
Elk merk hanteerde eigen maten en dus ook andere maatvoeringen, waardoor het weer heel lastig werd is om je juiste maat terug te vinden. Bij de dames ontstond dan weer een nieuw fenomeen “vanity sizing”, de klant laten denken dat bij hun favoriete merk hun lichaam altijd even perfect blijft en niet vergroot en dus worden de maten soms bewust kleiner in maat aangeduid dan ze eigenlijk zijn. Dus moest men weer op zoek naar een ander universeel systeem en dat kwam er ook via CEN in 1996 die een nieuw systeem lanceert gebaseerd op……………….. jawel uw lichaamsafmetingen, gemeten in cm.
Standaardisatie
De Europese standaard EN13402 is geboren om eindelijk al die incorrecte maten te standaardiseren. EN13402 is een maatsysteem op basis van lichaamsafmetingen en de gerelateerde maatetiketterings informatie, door het gebruik van een standaardpictogram (figuurtje) .Maw je werkt met lichaamsafmetingen en product afmetingen.
Voorbeeld van een pictogram voor een herenjas, met de borst als primaire meting en de lengte en taille als secundaire meting.
Niet alle afmetingen zijn even belangrijk dus in de standaard wordt gedefinieerd welke lichaamsdelen het meest bepalend zijn voor de maat (primaire afmetingen) en welke afmetingen aanvullend kunnen zijn (secundaire afmetingen). Dit systeem wordt trouwens al heel lang met succes toegepast in de wereld van de werkkleding en beschermende kleding, kijk maar eens naar het innaai etiketje.
Ondertussen worden bevolkingen wereldwijd ook opgemeten met niet alleen een lintmeter maar dus ook met een bodyscanner die het hele lichaam opmeet. HoGent heeft er oa trouwens zo eentje staan om lichamen op te meten.
De wereld staat echter niet stil en ook voor de online verkoop van kleding zijn er oplossingen nodig waardoor de norm nu verder digitaal wordt uitgebouwd door ISO in de vorm van ISO 8559.
Welke kledingsmaat moet ik nu kiezen?
Voor wat Illias zijn vraag betreft is mijn advies het volgende:
Een mensenlichaam is evolutief, veel eten dikkere buik, stevig gefietst dikkere bovenbenen, ouder worden het lichaam is onderhevig aan de zwaartekracht en onze lichaamsvorm verandert en daarmee ook onze lichaamsafmetingen.
Dus haal die duurzame onfeilbare hoogtechnologische meettechnologie boven genaamd…. “de lintmeter” en meet uzelf regelmatig op. Er zijn ook appjes voor jouw mobieltje maar die zijn niet allemaal 100% perfect. Leer je maten opmeten, vaak op websites zijn er tekeningetjes met aanduidingen hoe en waar de maat te nemen. Vergelijk dit met de aanduiding op de kleding zelf, of online kijk in de vergelijkende maattabel en als het nog steeds niet lukt vraag een winkelbediende om even uw maat op te nemen. In de betere winkel zullen ze jou vast en zeker met de glimlach bijstaan om de juiste maat in uw gekozen model van broek te vinden.