Eerste Hat Stroll in Antwerpen: “Belangrijk om nog eens mooi opgekleed door ’t stad te flaneren”

 

ANTWERPEN, DEURNE, EKEREN, GEEL – 

Hoeden zijn grotendeels uit ons straatbeeld verdwenen, maar sinds kort is het hoofddeksel aan een heropleving bezig. Al kan dat nog veel beter, vindt Carina Marcon. En dus organiseerde ze zondag de eerste Antwerpse editie van de Hat Stroll. “Het is gewoon een accessoire, net zoals pakweg een handtas.”

De Hat Stroll, of hoedenwandeling, werd voor het eerst in 2004 in Barcelona georganiseerd en vindt er sindsdien (en ook in Londen) jaarlijks plaats. Voor de twintigste editie wilde men het evenement extra in de verf zetten door het simultaan op evenveel locaties organiseren.

Carina (64) uit Deurne-Zuid besloot er een in Antwerpen op poten te zetten. “Hiermee willen we de lente, het mooie weer en onze vriendschap vieren. Maar het belangrijkste is om, natuurlijk met een hoed, nog eens mooi opgekleed door ‘t stad te flaneren. Want dat is iets dat tegenwoordig veel te weinig wordt gedaan, terwijl tot de jaren 60 zowat iedereen een hoed droeg.

Maar dat zijn we sindsdien verleerd: “Nu wordt een hoed weleens scheef bekeken, maar het is gewoon een accessoire, net zoals pakweg een handtas of schoenen. Ze horen allemaal bij elkaar en een hoofddeksel complementeert heel nadrukkelijk het geheel.”

“De hoed is sinds kort weer helemaal in en wordt steeds vaker een cruciaal item van iemands outfit. Niet alleen tijdens bijvoorbeeld een huwelijk, maar ook in het dagelijkse leven” Carina Marcon – Hoedenfan

De mening van Carina wordt steeds vaker gedeeld: “De hoed is sinds kort weer helemaal in en wordt steeds vaker een cruciaal item van iemands outfit. Niet alleen tijdens bijvoorbeeld een huwelijk, maar ook in het dagelijkse leven en dat zowel in de zomer als ’s winters.”

Ze maakt onder de naam Capa di Carina in haar atelier in Deurne zelf ook hoeden op maat, voor privé-klanten, winkels, modeontwerpers en uiteraard zichzelf. Ook hondje Nina kreeg zondag een feestelijk exemplaar aangemeten.

Organisator Carina Marcon en haar hondje Nina, mét aangepast hoedje. — © Jan Van der Perre

Josje van K3

Voor eerste Antwerpse Hat Stroll blies zondagmiddag een vijftigtal deelnemers verzamelen aan het standbeeld van Rubens op de Groenplaats en wandelde vervolgens naar het Museum aan de Stroom. Iedereen droeg uiteraard een hoed en was doorgaans op zijn paasbest gekleed.

Jan en Fien uit Geel. — © Jan Van der Perre

Twee van die deelnemers waren Jan (73) en Fien (71) Van Geel, een echtpaar uit -jawel- Geel. Ook die laatste maakt zelf hoeden. “Ik volgde een opleiding bij Kisp in Borgerhout. Die werd gegeven door Ann Cluys en ik zat toen in de klas met Josje Huisman (ex-K3 en een fervent promotor van hoeden, red.). Zo kon ik zelf creatief bezig zijn. Het is een hele leuke bezigheid die stilaan dus ook bij jongeren weer populair wordt.”

Zusjes Nette en Emma uit Ekeren. — © Jan Van der Perre

Zondag was het merendeel van de deelnemers nochtans pensioengerechtigd. Zussen Nette (22) en Emma (24) Moons uit Ekeren behoorden tot de jongste aanwezigen. En dat is niet toevallig. Nette: “Ons moeke maakt al meer dan tien lang hoeden en ze vroeg ons om mee te komen. En vanzelfsprekend met een hoed die ze zelf maakte. We zijn hier als eerbetoon.”

Emma: “Al moeten we die eigenlijk veel vaker dragen. Tegenwoordig worden hoedjes vooral in de zomer gedragen, als een soort zonnescherm, maar ze mogen zeker opnieuw een fashion statement worden.”

Drempelvrees op markt

Zondag waren de dames duidelijk oververtegenwoordigd. Jan Van Geel is daarentegen een grote fan, al had hij aanvankelijk toch een beetje drempelvrees. “Tien jaar geleden kocht ik een Stetson -geen cowboyhoed, maar een klassiek model- en toen ik daar voor het eerst mee over de markt in Geel liep, voelde ik me enorm bekeken. Oei, dat komt niet goed… Maar daarna heb ik me erover gezet en sindsdien dragen we er allebei een, die door Fien zelf worden gemaakt. Het is de normaalste zaak van de wereld. In Geel zie ik trouwens dat nu vooral mannen een hoed dragen.”

“Tien jaar geleden kocht ik een Stetson en toen ik daar voor het eerst mee over de markt in Geel liep, voelde ik me enorm bekeken. Oei, dat komt niet goed… Maar daarna heb ik me erover gezet” Jan Van Geel – Hoedendrager

Waarom nemen ze deel aan de Hat Stroll? “Mensen met een hoed mogen echt gezien worden en dus komen we hier een beetje propaganda maken.”

Ik blijf graag op de hoogte van de activiteiten van Creamoda

x

Leden Login

Creamoda
Leden Login