ECODESIGN FOR SUSTAINABLE PRODUCTS REGULATION (ESPR)

IN WERKING GETREDEN OP 18 JULI 2024

DOELSTELLING

De Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR) maakt deel uit van een pakket maatregelen die centraal staan bij het behalen van de doelstellingen van het Actieplan Circulaire Economie 2020, onderdeel van de Europese Green Deal. Het doel is om van duurzame producten de nieuwe norm te maken in de EU, door ervoor te zorgen dat ze langer meegaan, efficiënter gebruik maken van energie en hulpbronnen, gemakkelijker te repareren en te recyclen zijn, minder stoffen bevatten die zorgen baren en meer gerecycled materiaal bevatten.

SCOPE

Verder gaan dan energie-gerelateerde producten (ter vervanging van de bestaande richtlijn inzake ecologisch ontwerp) en het toepassingsgebied uitbreiden tot “alle fysieke goederen, met inbegrip van textiel, die in de EU op de markt worden gebracht of in gebruik worden genomen”.

TIJDSLIJN

HOOFDPUNTEN

  1. Prestatievereisten: Nieuwe duurzaamheids- en eco-design-aspecten, duurzaamheid, CO2-voetafdruk, gerecycled materiaal en horizontale vereisten voor producten met overeenkomsten.
  2. Sterke focus op productinformatie: informatievereisten , digitaal productpaspoort (DPP) en labels.
  3. Verbod op de vernietiging van onverkochte consumptiegoederen: Transparantie-eisen voor degenen die onverkochte goederen weggooien en verbod op de vernietiging van kleding en schoeisel na 2 jaar voor grote ondernemingen, na 6 jaar voor middelgrote ondernemingen, micro- en kleine ondernemingen zijn vrijgesteld.
  4. Groene overheidsopdrachten (GPP) : Verplichte GPP-criteria voor aanbestedende diensten of aanbestedende entiteiten.
  5. KMO-steun en de rol van de lidstaten: overleg plegen met het KMO’s en maatregelen nemen om de naleving te bevorderen, waaronder (ten minste):
         a. netwerkmogelijkheden creëren
         b. financiële steun (bijv. belastingvoordelen)
         c. toegang tot financiering
         d. gespecialiseerde management- en personeelsopleidingen
         e. organisatorische en technische bijstand

DEZE INFORMATIE IS ENKEL ZICHTBAAR VOOR LEDEN…
Reeds lid? Log in en lees meer!

Voor meer informatie over het lidmaatschap, neem contact met ons via [email protected].

Ik blijf graag op de hoogte van de activiteiten van Creamoda

x

Leden Login

Creamoda
Leden Login