PERSBERICHT

15/12/2021

Creamoda bAwear Score:“bAwear Score” de nieuwe mode eco impact tool gaat van start in België & Nederland

Zellik, 15 december 2021 – Duurzaamheid en transparantie, het zijn pijlers die steeds belangrijker worden in de bedrijfsvoering van modebedrijven. Tegelijk met het groeiende bewustzijn van de consument, stijgt ook de vraag naar duurzame – en traceerbare – producten. Creamoda & bAwear hebben de handen ineen geslagen en lanceerden officieel een KMO tool die inzicht geeft in de ecologische voetafdruk van producten gemaakt met textiel. In dit kader wordt er ook internationaal samengewerkt met andere federaties zoals Modint, de Nederlandse sectorfederatie, om internationaal het beste te bereiken voor iedereen.

Zoals de meeste textiel- en kleding bedrijven in onze sector weten, is er een groeiende behoefte aan inzicht en betrouwbare gegevens over de milieu impact van producten gemaakt met textiel. Compliance, traceerbaarheid en eerlijk onderbouwde ‘groene claims’ zijn cruciaal om extra waarde te creëren voor producten. Ook de levenscyclusanalyse (LCA) gegevens zullen binnenkort zelf verplicht bij het product moeten vermeld worden. Het bewustzijn van de consument op dit punt groeit elke dag, evenals de vraag naar meer duurzamere producten en volledige transparantie van de supply chain.

Lancering bAwear score
Daarom startte Creamoda en het bAwear team 3 jaar geleden met de ontwikkeling van een tool op maat van onze overwegend KMO sector, ondersteund door het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling. Het bAwear team en Pré-Consultancy (de ontwikkelaar van SimaPro LCA-software) combineerden hun expertise over processen in de textielketen met toonaangevende LCA-software.

“De afgelopen 2 jaar hebben onze bedrijven al voor flink wat uitdagingen gestaan en ook volgend jaar zal dit niet anders zijn. Daarom bieden we ondersteunende oplossingen tijdens deze uitdagende tijden aan” zegt Erik Magnus, algemeen directeur bij Creamoda. 

“Onze industrie is capabel om goede en duurzame producten te maken maar communicatie hierover is voornamelijk voor KMO bedrijven niet evident omdat zij heel vaak met complexe toeleveringsketens werken. Juist voor hen hebben wij deze kwaliteitsvolle & gebruiksvriendelijke tool ontwikkeld.” zegt Creamoda.

Betrouwbaar, transparant en efficiënt
De “bAwear Score” tool is ontworpen om de berekening van de milieuvoetafdruk van textiel producten eenvoudiger, betrouwbaarder, transparanter, kost efficiënter en minder tijdrovend te maken. Het stelt bedrijven in staat om betere inzichten te creëren en geloofwaardige beweringen te maken over de voetafdruk van producten of processen. Bovendien biedt het ook de mogelijkheid aan ontvangers van deze informatie zoals aankopers/aanbesteders/consumenten de informatie te begrijpen en te verifiëren.

De tool biedt 3 verschillende oplossingen om de LCA te berekenen, waarbij de diepte en accuraatheid van de inputgegevens de belangrijkste onderscheidende factor is.

Milieu-impact in 5 eenvoudige stappen
De Creamoda bAwear Score kan op diverse manieren in het bedrijfsproces worden ingezet, passend bij de behoefte op dat moment. Binnen deze tool, genaamd ‘YourQuestion’, kunnen gebruikers in vijf eenvoudige stappen de algemene milieu impact van een product berekenen. Ook kunnen producten vergeleken worden tijdens het maken van de berekening.

De gedetailleerde levenscyclus analyse (LCA)
Bedrijven die behoefte hebben aan een meer gedetailleerde impactberekening van de eigen supply-chain, kunnen gebruikmaken van de optie YourScenario. Deze diepgaande impactberekeningen van de complete toeleveringsketen zorgen voor een gedetailleerde en nauwkeurige LCA-berekening. Alle ingevoerde gegevens worden vervolgens dubbel gecontroleerd en beoordeeld door deskundigen om de volledigheid en juistheid van het eindresultaat te waarborgen.

Specifieke supply chain inzichten
Er is ook een derde functionaliteit; YourHotspot’ stelt gebruikers in staat om de milieu impact van een specifiek gebied in de toeleveringsketen te berekenen. Na calculatie ontvangen de bedrijven een persoonlijk rapport over bijvoorbeeld CO2-voetafdruk of energieverbruik van een bepaald proces of onderdeel van de productieketen.

Duurzame ambities waarmaken
Michel Walstock, co-founder van bAwear: “We zijn blij na bijna 3 jaar ontwikkeling om samen met onze partners Creamoda en SimaPro, de textiel- en kleding sector te ’empoweren’ en faciliteren met praktische tools om duurzame ambities echt waar te kunnen maken”.


Voor meer informatie contacteer [email protected]

Of boek een demo op https://bawear-score.com/


Over bAwear
bAwear score is een jonge organisatie die sinds 2019 actief is en is ontstaan ​​vanuit de problematiek: “Waarom is het zo moeilijk om toegang te krijgen tot betrouwbare en geloofwaardige impact inzage inzichten en rapportages?” Ze geloven dat transparantie van textiel toegankelijk, geloofwaardig en kosteneffectief kan zijn. Gezamenlijk hebben we meer dan 35 jaar ervaring in textielonderzoek, productie en LCA-technologie, zijn we bekwaam en ervaren in het begrijpen van uw uitdagingen en behoeften als het gaat om het creëren van transparantie.

Met roots in de Belgische en Nederlandse textiel & kledingindustrie, wordt bAwear met trots aangedreven door PRé Sustainability (de organisatie achter SimaPro) en ondersteund door de partners Creamoda en Modint.

Over Creamoda
Creamoda is de Belgische Modefederatie en vertegenwoordigt hoogkwalitatieve modemerken en kledingproducenten. Ook producenten van andere geconfectioneerde artikelen, productie -en verkoopagenten en jonge modeondernemers kunnen bij de federatie terecht. Creamoda geeft gespecialiseerd sectoraal advies en organiseert regelmatig infosessies en evenementen over relevante thema’s voor de modesector.  Bovendien streeft de federatie er continu naar een stem voor en van de sector te zijn. Sectorverdediging en belangenbehartiging krijgen dan ook een centrale plaats binnen onze organisatie.


*Met steun van FIDO (Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling)


>>>>>>> NIET VOOR PUBLICATIE <<<<<<<<

Instagram

Ik blijf graag op de hoogte van de activiteiten van Creamoda

x

Leden Login

Creamoda
Leden Login