Aanhoudend regenweer zet domper op seizoensverkoop,modehandelaars hoopvol voor solden
Aanstaande maandag 1 juli starten de zomersolden. Mode Unie, de federatie voor de zelfstandige modedetailhandel, en ondernemersorganisatie UNIZO, maken via een bevraging bij 143 zelfstandige modewinkeliers de balans op van de voorjaarsverkoop en peilden daarbij ook naar de verwachting van de komende soldenperiode. 97% van de zelfstandige modehandelaars geven aan dat het aanhoudende regenweer dé boosdoener was voor de tegenvallende voorjaarsverkoop. Gemiddeld verkochten zelfstandige modehandelaars 11,4% minder in vergelijking met het lente/zomerseizoen van 2023..
“Het seizoen begon veelbelovend met een goede verkoop in februari en maart. Met feestgelegenheden zoals trouw-, communie- en lentefeesten in het vooruitzicht staken heel wat klanten zich in het nieuw en was er duidelijk enthousiasme voor de nieuwe lente- en zomercollecties. De plus die we in deze maanden behaalden werd echter teniet gedaan door het aanhoudende regenweer vanaf april. Koude temperaturen en regen zorgden ervoor dat consumenten minder zin hadden om nieuwe zomerkledij te kopen”, aldus Isolde Delanghe, directeur Mode Unie.
Uit de bevraging blijkt dat gemiddeld 78,3% van de zelfstandige winkeliers minder verkocht. 8,4% verkocht meer en 13,3% van de handelaars kon een status quo optekenen. Gemiddeld lag het verkoopcijfer over alle fashion subsectoren heen op min 11,4% procent.
In vergelijking met vorige seizoenen pasten meer handelaars koppelverkoop toe, maar startten ze hier later mee dan de voorbije jaren. Handelaars geven aan hiermee hun marges te bewaken om de fel gestegen loonkosten te kunnen dragen. 65% van de zelfstandige modedetaillisten zegt mee te doen met koppelverkoop, terwijl dat in juni 2023 nog 49,5% en in december 2023 nog 54,5% was.
“De koude temperaturen en de regen zorgden ervoor dat consumenten minder hoogzomer items kochten zoals bermuda’s en jurkjes. Hierdoor hebben heel wat handelaars nog een grote voorraad zomerkledij hangen. Doormiddel van koppelverkoop probeerden zij de verkoop van die items te stimuleren “, verklaart Delanghe.
“Na de covid- en de energiecrisis blijven het zeer moeilijke tijden voor de zelfstandige modehandelaars. Mode Unie roept de toekomstige regeringen dan ook op om hier oren naar te hebben. Niet alleen is de retailsector de grootste werkgever van het land (voor lager geschoolden), een bloeiende kleinhandel zorgt ook voor warme en bruisende stads- en dorpskernen. We rekenen op de verschillende overheden van dit land om eerlijke handel mogelijk te maken door het handhaven van de geldende wetgeving en oplossingen te bieden voor de exponentieel gestegen loonkost door de automatische loonindexering. We kijken ook naar Europa als het gaat om de bescherming van onze interne markt van internationale marktplaatsen èn verbod op gratis retour van online verkopen. Enkel op deze manieren kunnen we een gelijk en eerlijk speelveld behouden voor alle spelers op de markt en beschermen we onze economie tegen de kapitaaluitstroom naar het buitenland”, gaat Delanghe verder.
Met de eerste soldenweek in zicht schatten zelfstandige modehandelaars de soldenverkoop gematigd in. 59,5% van de handelaars denkt evenveel of beter te verkopen dan de zomersolden van 2023. 40,5% neemt een afwachtende houding aan en ziet mogelijk een mindere verkoop omwille van de onzekerheid over echte zomertemperaturen. Winkeliers geven aan dat er nog heel wat stock in de winkel hangt en dat consumenten de laatste weken op de solden gewacht hebben. Ze hopen dan ook hun klanten in grote getale te mogen verwelkomen de komende maand.
Uit de bevraging blijkt dat zelfstandige modehandelaars gemiddeld starten met een soldenkorting van 30%, wat in lijn ligt met de voorbije jaren.