Brussel, 19 januari 2021 – Bij de start van de solden dienden MR politici Denis Ducarme, Florence Reuter en Marie-Christine Marghem een wetsvoorstel in om de huidige soldenperiode éénmalig te verlengen tot 15 februari. Het voorstel wil de handelaars die in november voor de tweede keer verplicht de deuren moesten sluiten, ondersteunen. Vandaag lieten minister Ducarme van Zelfstandigen en KMO en de minister van Economie en Werk Dermagne weten positief advies uit te brengen betreffende het wetsvoorstel. Mode Unie en UNIZO zijn tevreden dat de specifieke problemen waar de modesector mee geconfronteerd wordt, erkend worden en dat de wintersolden dit jaar éénmalig verlengd zullen worden. Isolde Delanghe, directeur Mode Unie: “Het probleem waar de modesector nu voor staat is het feit dat er nog een grote seizoenstock in de winkels hangt. Die stock heeft omwille van wisselende modetrends én het seizoen zelf, een beperkte houdbaarheidsdatum, wat maakt dat modestukken het volgend seizoen niet meer verkocht kunnen worden.”
Met de verplichte sluiting van modewinkels in november werd de verkoop van het winterseizoen gevoelig ingekort. Bij de heropening op 1 december hing volgens een Mode Unie bevraging nog 55 tot 60% van de winterstock in de winkelrekken. Het was dan ook onmogelijk om deze grote stockvoorraad op slechts vier weken tijd aan een billijke marge voor de soldenstart, de deur uit te krijgen. Mien Gillis, retailexpert UNIZO, vult het Mode Unie standpunt aan: “Een verlenging van de wintersolden 2021 met twee weken zal, zoals het wetsvoorstel zelf stelt, geen oplossing bieden voor alle problemen maar kan wel helpen zorgen voor extra verkoop van de resterende voorraden en bijgevolg voor inkomende cashflow.”
Het feit dat men twee extra weken zou mogen verkopen onder de benaming ‘solden’, zou een gunstig psychologisch effect kunnen hebben op het consumentenvertrouwen. De éénmalige verlenging kan ook tegemoet kunnen komen aan een gezondheidsdoelstelling door het voorkomen van een te grote toestroom aan klanten in een korte tijdspanne.
Naast de verlenging van de wintersolden wil Mode Unie dat overheden actief meehelpen aan het leefbaar houden van ondernemen in de modesector. Isolde Delanghe: “Modehandelaars bewezen dat shoppen veilig kan. Het toelaten om te shoppen binnen de bubbel zou een eerste stap in de goede richting zijn om de verkoop alle kansen te geven. Ook een positievere communicatie zou bijdragen tot het consumentenvertrouwen.”
Tevens vraagt de sectorfederatie om extra steunmaatregelen voor de zwaar getroffen modesector te voorzien. “Het nadenken over een voorraadcompensatie voor de overstock zou modeondernemers alvast een pak ademruimte kunnen geven”, stelt Delanghe. Mode Unie contacteerde de bevoegde ministers hieromtrent met de vraag een gepaste regeling uit te werken.
Niet voor publicatie
Isolde Delanghe – directeur Mode Unie
0473/89 45 18
[email protected]