Brussel, 5 november 2020 – Sinds afgelopen maandag 2 november moeten modewinkels hun deuren verplicht sluiten. Een bijzonder zware opdoffer voor de sector, die in het voorjaar al acht weken dicht moest. Voor de tweede keer worden modewinkeliers voor blok gezet terwijl veilig winkelen perfect kan: hun modewinkel hangt vol met een gigantische stock winteritems die nu niet of nauwelijks de deur uit kan. Mode Unie is teleurgesteld maar denkt aan de toekomst van de sector door een plan voor heropstart voor te stellen.

“Het feit dat klanten bestelde goederen mogen afhalen aan de winkel is een kleine opsteker, maar leidt in de realiteit in de verste verte niet tot de verkoop die nodig is om het seizoen te redden. Sowieso sluiten we, net als het zomerseizoen, ook het winterseizoen opnieuw af met rode cijfers. Daar valt door de verplichte sluiting niets meer aan te veranderen. Of de cijfers in de modesector rood of donkerrood zullen kleuren, dáár kan door de overheid wel nog wat aan veranderd worden.’, aldus Isolde Delanghe, directeur Mode Unie.

Op heden gaven Premier Alexander De Croo en Minister van Binnenlandse zaken Annelies Verlinden mee dat modewinkels de deuren zullen moeten sluiten tot 13 december. Begin december zou een evaluatie volgen van de verplichte sluiting met oog op perspectief voor de getroffen ondernemers. Daar speelt Mode Unie met haar voorstel nu op in.

Het verplicht sluiten van modewinkels tot 13 december zorgt volgens Mode Unie voor een dubbel probleem: “De heropening van modewinkels valt dan midden december, net voor de Kerst- en eindejaarsdagen. Dan zullen heel wat consumenten blij zijn dat er terug beleving is in steden en gemeenten en zullen ze bovendien nog fysiek pakjes willen shoppen. Dit zal mogelijk leiden tot taferelen zoals we afgelopen zaterdag zagen: een overrompeling in winkelstraten. In het kader van volksgezondheid moet dit ten allen tijde vermeden worden. Anderzijds missen modewinkels dan de cruciale verkoopweken in het winterseizoen en, indien de solden starten op 2 januari, hebben zij slechts twee weken om nog aan volle marge te verkopen voor de start van de wintersolden. Een situatie die er toe zal leiden dat de grote stockvoorraad in modewinkels blijft liggen en dat veel ondernemers in de sector in zware financiële problemen komen en mogelijk kopje onder gaan.”

Mode Unie pleit er dan ook voor om verkoop op afspraak in modewinkels toe te laten vanaf 1 december tot aan de volledige heropening van modewinkels na 13 december. “Op deze manier kunnen consumenten een volledige maand gespreid komen winkelen en vermijden we een volkstoeloop en de daarbij horende gezondheidsrisico’s. Tevens geven we de broodnodige ademruimte aan ondernemers om hun goederen een volle maand aan normale marge te kunnen verkopen”, zegt Isolde Delanghe.

Mode Unie stelt dus een plan voor die niet alleen de precaire volksgezondheid ten goede komt, maar ook tegelijkertijd een maatregel die de overheid geen geld kost, terwijl dit wel heel wat modehandelaars kan redden van nog slechtere seizoencijfers en mogelijk ook van het faillissement.

“We bekijken ons plan dan ook graag met bevoegde ministers Clarinval en Verlinden om samen tot de best mogelijke oplossing te komen: voor volksgezondheid en voor onze modehandelaars, die nu meer dan ooit nood hebben aan perspectief”, besluit Delanghe.

Perscontact : Isolde Delanghe – [email protected] – 0473/89 45 18

Ik blijf graag op de hoogte van de activiteiten van Creamoda

x

Leden Login

Creamoda
Leden Login