Hoe shopt de Belgische vrouw anno 2020? Wat vindt ze belangrijk? En wat weet ze eigenlijk over Belgische mode? Knack Weekend bundelde de krachten met de vrouwenbladen van Roularta (Feeling, Libelle en Flair), zowel op de Nederlandstalige als Franstalige markt, en bevroeg zijn lezers online in de maand juni, dus ongeveer een maand na het heropenen van de winkels.
In totaal vulden ruim 3100 mensen de enquête in, van wie 91 % vrouwen. Bij de analyse van de resultaten werd daarom ook enkel die van de vrouwen bestudeerd. De helft van de respondenten is ouder dan 55 jaar, ruim een op de vijf is jonger dan 34. Omdat vrouwen van alle leeftijden, provincies en opleidingsniveaus aan deze enquête deelnamen, spreekt men bij het voorstellen van de resultaten over ‘de Belgische vrouw’.
Hieronder vind je de belangrijkste resultaten:
- 32 % van de deelnemers wenst vandaag meer Belgische kleding te kopen.
- De kennis over Belgische mode is laag.
- 1/5 deelnemers kan niet 1 Belgisch merk benoemen. Indien wel, worden de merken Natan, Essentiel, JBC en Xandres vermeld.
- 95 % vindt dat de merken duidelijker dienen te communiceren over hun Belgische identiteit.
- Belgische mode is kwalitatief en creatief maar de prijs blijft een heikel punt. Ondervraagden zouden meer Belgische mode kopen indien het goedkoper was.
- Belgische vrouwen kopen kleding liever in de winkelstraat, niet online. Ze willen zich laten inspireren en de kleding voelen.
- 58% wil minder maar meer kwalitatieve kleding kopen.
- Wanneer men kleding koopt zijn de prijs, de snit en de pasvorm de belangrijkste criteria. 16 % koopt de kleding omdat het Belgisch is.
- Duurzaamheid wordt alsmaar belangrijker. 50 % zegt meestal zeer bewust duurzaam te shoppen. Ondervraagden weten relatief goed wat duurzaamheid betekent.
- De soldenperiode dient behouden te blijven. Meer dan 40% koopt zijn/haar favoriete stuks van het seizoen in de solden.
Het volledige artikel kan u downloaden hier of terugvinden in de recente editie van de Voor U Gelezen (VUG) van 9 september 2020.