Persbericht 20.03.2020 – Industriële wasserijen zijn opgenomen in de lijst met bedrijven die noodzakelijk zijn voor de bescherming van de vitale belangen van de natie en de behoeften van de bevolking. Want deze bedrijven spelen een cruciale rol in het indijken en overwinnen van deze crisis. Maar ook zij luiden nu de alarmbel. Ook hun continuïteit komt immers in het gedrang. EN DAARMEE OOK DE GEZONDHEIDSZORG.

Industriële wasserijen en linnenservices werken naarstig door. Ze verwerken en vervoeren dagelijks duizenden tonnen wasgoed voor onder meer ziekenhuizen, woonzorgcentra, laboratoria. Daarbij onder andere plat linnen zoals beddengoed, werkkleding en beschermende jassen voor artsen en verplegend personeel, die in tijden van virusverspreiding aanzienlijk vaker moeten worden vervangen. Allemaal onontbeerlijk in het gevecht tegen deze pandemie. Ze reinigen ook de persoonlijke kledij van rust- en verzorgingstehuizen. Dat is heel belangrijk nu de bewoners geen bezoek meer mogen ontvangen van familie.

Omdat het welzijn van onze werknemers in deze crisis een belangrijk aandachtspunt blijft, hebben al onze bedrijven een aantal extra richtlijnen inzake welzijn opgesteld. Zoals het respecteren van de afstandsregels. Maar ook de terbeschikkingstelling van de nodige beschermingsmiddelen (handschoenen, mondmaskers, enz.) aan de werknemers die in contact komen met bezoedeld wasgoed.

Nu de ergste toestroom van patiënten nog moet komen in de ziekenhuizen, zal dat ook leiden tot een tsunami van besmet linnen. Op dat moment komen ook de wasserijen snel in de problemen.

Zij geraken namelijk op geen enkele manier meer aan geschikte mondmaskers om hun personeel te beschermen. De voorraden slinken zienderogen en zullen snel uitgeput geraken. Het is geen optie om de medewerkers zonder ademhalingsbescherming besmet linnen te laten verwerken in de vuile zone. Het zou zelfs te gek voor woorden zijn, aangezien deze bedrijven net de verstrekking van PBM’s in hun dienstverlening hebben opgenomen. Onze leveranciers, klein en groot, laten ons weten dat ze geen mondmaskers aan ons mogen verkopen.

En er stelt zich nog een tweede probleem. Ziekenhuizen en rusthuizen hamsteren ook beschermende kledij, zoals schorten. Wij kunnen er niet snel genoeg nieuwe aankopen, laat staan verwerken. Daarom lanceren we een oproep aan de overheid om er voor te zorgen dat industriële wasserijen mee worden opgenomen in de lijst met bedrijven die prioritair mogen bevoorraad worden met mondmaskers (ffp2/ffp3), beschermende overalls (Tyvek-pakken), handschoenen en alles wat nodig is om de continuïteit van deze ondernemingen te garanderen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Philip Rebry, voorzitter van FBT, op het nummer 0496/26.01.61, Algemeen Directeur Ann Vande Kerkhove op 0476/78.85.15 of Stefaan Schoonheere, Production Manager bij Wasserij Dumoulin.

Alle media zijn trouwens vriendelijk uitgenodigd om eens een kijkje te gaan nemen in één van onze bedrijven, om met eigen ogen vast te stellen hoe belangrijk en tegelijk moeilijk het verzorgen van proper textiel in deze tijden is.

Instagram

Ik blijf graag op de hoogte van de activiteiten van Creamoda

x

Leden Login

Creamoda
Leden Login