Gematigd verkoopresultaat in de moderetail ondanks warm en zonnig voorjaar.

Dinsdag 1 juli starten de zomersolden. Mode Unie, de federatie voor de zelfstandige modedetailhandel, en ondernemersorganisatie UNIZO, maakten de balans op van de voorjaarsverkoop en peilden ook naar de verwachting van de komende soldenperiode. Zelfstandige modehandelaars landen na een droog en zonnig voorjaar op een gematigd verkoopresultaat. De verwachtingen voor de zomersolden liggen in dezelfde lijn.  

Mode Unie en UNIZO peilden deze week met een bevraging naar het resultaat van het afgelopen voorjaar. In vergelijking met het lente/zomerseizoen vorig jaar, hebben zelfstandige modewinkels dit voorjaar gemiddeld genomen 0,6 procent minder verkocht. ‘Het droge en warme weer vanaf maart zorgden er wel voor dat klanten interesse hadden in de nieuwe lentecollecties, maar het enthousiaste begin heeft zich helaas niet vertaald in een positief resultaat over het hele seizoen’, aldus Isolde Delanghe, directeur Mode Unie.  

Wanneer we dit voorjaar vergelijken met 2024 zien we dat gemiddeld 30% van de zelfstandige modehandelaars meer verkocht, 36.3% van de winkeliers verkocht minder, terwijl 33.8% van de handelaars dezelfde verkoop noteerde. Gemiddeld ligt het verkoopcijfer over alle subsectoren binnen de fashion op min 0,6 procent.  

Ook de online verkoop is negatief, gemiddeld verkochten zelfstandige modehandelaars 2,3% minder online dit voorjaar in vergelijking met het voorjaar in 2024.

‘De vele feestgelegenheden, festivals en het zonnige weer in mei en juni werden jammer genoeg overschaduwd door de geopolitieke situatie en de negatieve berichtgeving daarrond. We merken dat consumenten gevoelig zijn aan hetgeen zich in de wereld afspeelt en dat ze door die bezorgdheid de knip op de beurs houden. Het consumentenvertrouwen bleef dit seizoen dan ook laag’, geeft Delanghe aan. 

Uit de bevraging blijkt ook dat veel ondernemers zich blijvend zorgen maken over hun marges, die onder druk staan door enerzijds de gestegen kosten en anderzijds de terughoudende consument.  

Mode Unie en UNIZO benadrukken dan eveneens dat er blijvend en maximaal werk gemaakt moet worden van een aantrekkelijk ondernemersklimaat, dat ook de rendabiliteit ten goede komt.

Isolde Delanghe: “Het is aan de politiek om de aangekondigde hervormingen snel tot een goed einde te brengen, zoals een daling van loonlasten, energiekosten en een administratie vereenvoudiging.” Ook moet sterker werk gemaakt worden van het behouden van eerlijke concurrentie tussen ondernemingen. ‘We zien dat Chinese webshops en grote internationale spelers zich vaak niet aan de sper- en soldenregelgeving houden en de consument bovendien aanzetten tot overconsumptie door misleidende verkooppraktijken. We dringen dan ook aan op een gedegen controle van alle kanalen die binnen ons land aangeboden worden zodat zelfstandige handelaars, die zelf vaak controles krijgen, niet de dupe zijn van deze oneerlijke marktpraktijken.’

Naast een oproep aan de overheid blijven Mode Unie en UNIZO de consument ook meegeven dat lokaal shoppen meer dan ooit belangrijk is.

‘Elke euro die een Belgische consument uitgeeft aan Chinese webshops is immers een euro die minder geïnvesteerd kan worden in onze eigen lonen en economie, eigen infrastructuur, in de collecties in de winkel en in de beleving die lokale winkels de klant kunnen bieden. De consument die zo aankoopt moet beseffen dat hij ons structureel armer maakt.’ 

In lijn van het seizoen schatten modehandelaars de soldenverkoop gematigd in. 23,8% van de handelaars denkt beter te verkopen dan de zomersolden van 2024. 52,2% neemt een afwachtende houding in en denkt hetzelfde te zullen verkopen. 23,8% denkt minder te zullen verkopen.  

Uit de bevraging blijkt dat zelfstandige modehandelaars gemiddeld starten met een soldenkorting van 29%, wat in de lijn ligt van de voorbije jaren. 

Perscontact

Isolde Delanghe – Directeur Mode Unie

0473/89 45 18 / [email protected]

Ik blijf graag op de hoogte van de activiteiten van Creamoda

x

Leden Login

Creamoda
Leden Login