Zellik, 23 maart 2020 – Creamoda, de Belgische modefederatie, smeekt de consument om tijdens deze coronacrisis te blijven geloven in de Belgische mode en het mooie ensemble van kleine en grote modemerken dat ons land te bieden heeft. De federatie onderschrijft hiermee het initiatief van 26 CEO’s die oproepen om online Belgisch te kopen. Bovendien is het voorstel van Mode Unie om de sperperiode te vervroegen en de soldenperiode uit te stellen een terechte vraag en noodzakelijk gevolg van de ongeziene situatie waarin de sector zich vandaag bevindt.

“De wereldwijde coronacrisis heeft een enorme economische en emotionele impact op de volledige Belgische modesector: de producenten, de merken, de winkels én de consument. De volledige keten is aangetast. Zomerbestellingen worden geannuleerd en er bestaat onduidelijkheid bij de merken over het al dan niet laten produceren van de wintercollectie. Winkeliers vragen om uitstel of spreiding van betalingen. Als er nog verkocht kan worden dan is het enkel online, in eigen land. En bovendien staat het consumentenvertrouwen begrijpelijk op een laag pitje”, zegt Erik Magnus, directeur Creamoda.

Als je koopt, koop dan Belgisch alsjeblieft!

Creamoda is positief over het initiatief van een groep van CEO’s die in een open brief vraagt om tijdens de coronacrisis de lokale economie te blijven ondersteunen door Belgisch te kopen. “Hoewel het consumentenvertrouwen vandaag laag is en de mensen veel voorzichtiger zullen omspringen met hun uitgaven, hebben ze wel meer tijd om online te kopen. Daarom is het van belang dat als de consument online koopt, hij het in eigen land doet. Een groot deel van de kleine en grote Belgische modemerken heeft vandaag een eigen webshop. Ook steeds meer en meer multimerkboetieken bieden hun collecties aan via een online shop. Door extra aandacht te vragen om online te shoppen in eigen land en Belgische merken te kopen, kunnen we de lokale economie steunen en meer kans maken om deze crisis te overleven”, zegt Wendy Luyckx, communicatieverantwoordelijke bij Creamoda.

Modemerken zijn in paniek: zomerbestellingen geannuleerd, productie wintercollectie onduidelijk

De verkoop in modewinkels is sinds de verplichte sluiting volledig stilgevallen. Net in dié weken is de lenteverkoop het grootst. Belgische modemerken hebben het dus hard te verduren. Er wordt niet meer verkocht maar de facturen en de huur van de winkelpanden moet betaald worden. Wat dit laatste betreft, volgt Creamoda het advies van werkgeversorganisatie Unizo en vraagt eigenaars van winkelpanden solidair te zijn opdat huurders tijdens de periode van sluiting de huur niet hoeven te betalen.

De modemerken (lees leveranciers) worden vandaag geconfronteerd met vragen van zowel binnen- als buitenlandse winkeliers (lees klanten) om hun zomerorders te annuleren en de betalingen te kunnen spreiden. Bijbestellingen die anders een belangrijk deel van de opbrengst betekent, zijn al helemaal niet meer aan de orde.  “Winkels zijn bezorgd en weten niet in welke financiële moeilijkheden ze gaan terechtkomen. Dus nemen ze hun voorzorgen en dat is begrijpelijk. Merken en winkeliers hebben elkaar in deze periode meer dan nodig en dienen in eerste plaats onderling tot een overeenkomst te komen en samen met redelijkheid naar oplossingen te zoeken”, legt Magnus uit.

Niet alleen de zomerorders zijn een uitdaging voor de merken, ook over de productie van herfst/wintercollectie 2020-2021 stellen zij zich vragen. Winkels hebben net hun volledige collectie voor het winterseizoen aangekocht, wat maakt dat de merken (leveranciers) betaald moeten worden, net in een periode waar men geen inkomsten heeft.

Toch is er op dit moment nog weinig of geen sprake van annulaties van bestellingen voor seizoen herfst/winter. Sommige merken gaan voorlopig verder en starten de productie op volgens plan, anderen aarzelen of zetten ‘on hold’ tot er meer duidelijkheid is. “Het is nu vooral afwachten of de bestellingen vanuit de landen waar geproduceerd wordt op tijd kunnen geleverd worden, mede omwille van het sluiten van de grenzen. De ene schakel van de keten heeft invloed op de andere en dat zorgt voor onzekerheden bij alle spelers”, benadrukt Magnus

Post-corona? Aanpassing sper- en soldenperiode?

Maatregelen zullen getroffen moeten worden om een bloedbad aan kortingen te vermijden om zo te voorkomen dat de hele modesector in kortingopbod gaat tegen elkaar. Om dit te kunnen doen is er een wetgevend kader nodig die de kortinggolf aan banden kan leggen zodat er een gelijk speelveld komt voor alle spelers binnen de modesector. Tegen dat modewinkels hun deuren opnieuw mogen openen, zijn de belangrijkste verkoopweken voorbij. Nefast voor de hele sector op economisch vlak en op dat van werkgelegenheid. Creamoda vindt de vraag van Mode Unie om de sperperiode te laten starten van zodra de winkels terug open mogen zijn tot aan het begin van de solden op 1 augustus meer dan terecht en bovendien een noodzakelijk gevolg van de ongeziene situatie waarin de sector zich vandaag bevindt.

Creativiteit

“Creatief zijn is vandaag noodzakelijk om deze zware periode te overbruggen. Het zal merken helpen om te overleven en consumenten positief te enthousiasmeren en aanzetten tot kopen. We zijn slechts één week na de lockdown en het is emotioneel nog heel zwaar. Merken zijn zoekende naar de juiste aanpak en strategie om de komende weken aandacht te kunnen trekken met hun lente- en zomercollecties”, zegt Luyckx. “We zien op dit moment dat extra kortingen en gratis verzending worden aangeboden. Maar merken zullen stap voor stap nieuwe initiatieven lanceren en hun producten op meer innovatieve manieren onder de aandacht brengen. Sociale media spelen tijden deze crisis een nog meer cruciale rol en zijn een belangrijk overlevingsmiddel om de communicatie met klanten te onderhouden”.

– Einde  –

Nota voor de redactie:

Over Creamoda

Creamoda is de Belgische modefederatie voor modemerken en kledingproducenten.
www.www.creamoda.be

Meer info, contacteer:

Erik Magnus – directeur Creamoda: [email protected]
Wendy Luyckx – communicatieverantwoordelijke Creamoda: 0476/99 90 57 – [email protected]

Ik blijf graag op de hoogte van de activiteiten van Creamoda

x

Leden Login

Creamoda
Leden Login