Horizonverkenning kledingtextiel

Datum: 23 maart 2023

Event Info

Horizonverkenning kledingtextiel

Met de jaarlijkse horizonverkenning “Kledingtextiel” wil Centexbel de kledingindustrie op de hoogte houden van de nieuwe ontwikkelingen in het domein kleding en textiel voor kleding.

Naast de terugkerende thema’s patenten, normen & wetgeving en OEKO-TEX® geven we in deze editie aandacht aan de EU-strategie, de evoluties in bio gebaseerde materialen, lokale vezelproductie en de resultaten van het FT Alliance project dat kennisstroom en co-creatie binnen de Fashion-Tech-sector wil bevorderen.

Opnieuw een programma dat u niet wil missen!

PROGRAMMA

We starten met een broodjeslunch om 11u45, tot 12u15.

 • Inleiding
  Kris Van Peteghem – Fedustria
 • Innovaties in kledingtextiel van het voorbije jaar
  Sander geeft in zijn presentatie een overzicht van de grootste nieuwigheden en trends van het voorbije jaar in het domein van kledingtextiel.
  Sander De Vrieze – Centexbel
 • EU strategie voor duurzaam en circulair textiel
  Vorig jaar publiceerde de Europese Commissie haar strategie voor een duurzaam en circulair textiel.  Tijdens deze presentatie worden de krachtlijnen van deze textielstrategie toegelicht.
  Bruno Eggermont – Fedustria
 • Normenevoluties en wetgeving in het domein van kleding en kledingtextiel
  Het afgelopen jaar zijn veel normen met betrekking tot productveiligheid en maten ontwikkeld en gepubliceerd of staan op het punt gepubliceerd te worden. Edwin geeft u een update van deze normevoluties en de wetgeving hieromtrent.
  Edwin Maes – Centexbel
 • Project FTalliance
  FTalliance had tot doel de uitwisseling, kennisstroom en co-creatie binnen de Fashion-Tech-sector te faciliteren om de inzetbaarheid en het innovatiepotentieel van studenten te vergroten. Een overzicht van de resultaten – beschikbaar onder de vorm van MOOCKS en rapporten – zal worden gepresenteerd.
  Myriam Vanneste – Centexbel
 • OEKO-TEX®: onze jaarlijkse update
  Due diligence – Responsible buisnessproducts
  Naast duurzame producten en procesvoering, vormt due diligence een belangrijk nieuw element in de Europese textiel strategie. OEKO-TEX® Responsible business ondersteunt bedrijven die deze zorgvuldigheid in hun eigen bedrijfsvoering en in hun supply chain willen implementeren.
  Stijn Devaere – Centexbel
 • Recente evoluties in biogebaseerde opties voor kledingtextiel
  De opmars van biogebaseerde materialen zet zich steeds verder. Bovendien wordt er steeds kritischer gekeken naar de ecologische impact van textiel. Deze presentatie geeft een overzicht van nieuwe trends (bioPA, PLA, cellulose) en hun end-of-life (biodegradeerbaarheid vs. recycleerbaarheid). Daarnaast worden enkele voorbeelden biogebaseerde nabehandelingen van textiel (vb. kleurstoffen) aangehaald in de context van kledingtextiel.
  Brecht Demedts – Centexbel
 • Bamboo 100% lokaal?
  Maar al te vaak krijgen we te horen dat onze textielgrondstoffen geïmporteerd moeten worden omdat Europa het niet zelf kan maken. Bamboo Belgium & Bamboo Logic Europe sloegen de handen in elkaar en komen met een primeur.
  Fina Vanbuel – Bamboo Belgium & Kjell Tahon – Bamboologic Europe

PRACTISCHE INFORMATIE

 • Deze Horizonverkenning gaat door te Centexbel Zwijnaarde en ook online. Ze vindt live plaats; u krijgt dus de mogelijkheid om vragen te stellen.
 • Deelnameprijs: Centexbel leden: 100 euro – andere deelnemers: 120 euro.
 • Voor meer info en inschrijving : https://www.centexbel.be/nl/agenda/horizonverkenning-kledingtextiel
 • Centexbel is erkend door het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) kmo-portefeuille – Registratienummer DV.O101549.

Registreer nu !

 

DATUM 23 maart 2023
TIJDSTIP 11:45 - 15:15
LOCATIE Centexbel Zwijnaarde en online

Instagram

Ik blijf graag op de hoogte van de activiteiten van Creamoda

x

Leden Login

Creamoda
Leden Login