Bamboo goes local

23/05/2023

In het kader van het project ‘Bamboo Goes Local’ bezochten we op 25 januari 2023 de bamboekwekerij De Kleine Boerderij in Merksplas samen met Fina Vanbuel van Bamboo Belgium en het team van BambooLogic.


Over Bamboo Europe

Op 17 maart 2022 werd de aftrap gegeven voor het onderzoeksproject Bamboo Europe. Met dit project wil het lectoraat Tactical Design het volgende onderzoeken: Is het mogelijk om een duurzame, transparante en lokale (Europese) waardeketen op te zetten voor het verwerken van bamboe ten behoeve van verschillende ketens; textiel, interieur en bouw?

Bamboe heeft vele voordelen. De bamboeplant is op zichzelf een duurzaam product. Bamboe heeft weinig water nodig (in vergelijking met bijvoorbeeld katoen) en groeit enorm snel. Daardoor kan bamboe meerdere keren per jaar geoogst worden. Daarbij kent bamboe een grote CO2-opname en bezit die uitmuntende chemische en mechanische eigenschappen.

Bij bamboe wordt meteen aan Azië gedacht maar ondertussen zijn er ook grootschalige bamboeplangtage’s in Europa. Het lectoraat Tactical Design ging daarom ook een nauwe samenwerking aan met de Belgische bamboeplantage van BambooLogic, het Nederlands Openluchtmuseum, Wageningen University & Research, diverse bedrijven voor onder meer vezelverwerking, houtverduurzaming en meubelproductie, verschillende ontwerpers en studenten en docenten van ArtEZ.

Meer informatie over het project vindt u hier.

Over BambooLogic

BambooLogic is een Nederlands bedrijf met bamboeplantages op verschillende locaties in Europa. Zij zijn hierbij de eerste Europese bamboekwekerijen die de focus leggen op het verwerken van bamboe voor de industrie.

De missie van BambooLogic is de volgende: European bamboo for Europe’s industry & climate.

Met dit opzet zou het niet langer meer nodig zijn om bamboe(pulp) te importeren uit Azië. Wat de voetafdruk van het al duurzame product verkleint.

De samenwerking BambooLogic en Bamboo Belgium

Dat is ook wat een van onze leden, BambooBelgium, voor haar producten wil.
Op 23 maart 2023 kon u meer over deze samenwerking vernemen op de horizonverkenning van Centexbel.
De presentatie kan u hier downloaden.

Ondertussen heeft Bamboo Belgium een eigen plantage! Bekijk hier de video:

 

 

Instagram

Ik blijf graag op de hoogte van de activiteiten van Creamoda

x

Leden Login

Creamoda
Leden Login