Zellik, 20 mei 2021 – Voor het derde seizoen op rij moet de Belgische modesector het hoofd bieden aan de zware economische en emotionele impact van de coronacrisis. De herhaalde verplichte sluitingen van modewinkels en de beperkende maatregelen bij occasionele heropeningen hebben nog steeds een nefaste impact op de Belgische modemerken.

Om de sector een nieuwe boost te geven in het perspectief van een blijvende heropening zet Creamoda, de Belgische modefederatie, de tweede editie van haar initiatief de #Ikkoopbelgisch Insta Story Week in het teken van de authentieke voorkeur van influencers en Belgische modemerken voor elkaar.

Van 24 tot 31 mei nemen een 40-tal bekende en minder bekende influencers en content creators zelf de regie in handen en zetten ze één van hun favoriete modemerken in de kijker op hun Instagram verhalen. Bekende namen zoals bv. Sofie Valkiers, Inge Moerenhout, Elke Clijsters, Astrid Coppens, Kim Van Oncen, Evy Gruyaert, Virginie Claes en Nele Somers zetten alvast graag hun schouders onder dit initiatief.

Met deze tweede #Ikkoopbelgisch Insta Story Week wil Creamoda een nieuwe invulling geven aan influencer marketing en zo veel mogelijk Belgische merken – met speciale aandacht voor de vrouw en mama – in de sociale media-etalage zetten, via het spontaan matchen van één influencer met één favoriete merk. Tijdens deze editie ligt de nadruk op de merken voor de vrouw. Later deze zomer en in het najaar komen de kinderen- en mannenmerken aan bod in een soortgelijke #Ikkoopbelgisch insta story week.

Influencer marketing heeft meer impact dan ooit

Uit recent onderzoek van de Artevelde Hogeschool en sectorpartner Comeos bij jongeren tussen 16 en 24 jaar blijkt dat influencer marketing tijdens de aanhoudende coronacrisis sterk aan relevantie gewonnen heeft. Belgische jongeren gaan vaker online en zoeken alternatieven om hun beperkte sociale contacten te compenseren.

Zo gingen ze vooral tijdens de lockdown meer influencers volgen en nam het aanbod aan Instagramplatformen en YouTube-kanalen sterk toe. De Social Media Influencer Barometer van de Artevelde Hogeschool geeft aan dat 85% van de jongere generatie minstens één influencer volgt en dat één op de vier jongeren de afgelopen drie maanden een item kocht, geïnspireerd door de post van een influencer of content creator.

Fashion-retail 2.0

De uitbraak van het coronavirus met verstoringen in het wereldwijde businessmodel tot gevolg heeft het digitaliseringsproces in de mode-industrie versneld. Ook de consument met minder ervaring in de digitale wereld heeft noodgedwongen de weg naar het online winkelen gevonden. Maar hoe dan ook behoudt de exclusieve shoppingervaring in de modewinkel haar aantrekkingskracht. Op het raakvlak tussen gemak en beleving ontstaan nieuwe mogelijkheden om de synergie tussen de winkelervaring en het digitaal shoppen te versterken.

“Met de tweede editie van de #Ikkoopbelgisch Insta Story Week willen we extra inzoomen op de authentieke inspirerende kracht van de influencer en content creator. Mensen spiegelen zich nu eenmaal aan hun idolen, in de fysieke én de digitale wereld. Dit opent vernieuwende mogelijkheden om onze eigen modemerken en de creativiteit van eigen bodem zowel als in de winkel in de kijker te zetten en dit met de ondersteuning van bekende en minder bekende influencers en content creators, met elk hun eigen waardevol netwerk en community”, benadrukt Wendy Luyckx, communicatieverantwoordelijke van Creamoda.

#Ikkoopbelgisch Insta Story Week geeft influencer marketing vernieuwde invulling

Lokaal winkelen zit in de lift en staat ook centraal in de #Ikkoopbelgisch Insta Story Week. Belgische mode kopen staat garant voor kwaliteit, authenticiteit, creativiteit en betrouwbaarheid, aspecten die tijdens de coronacrisis nog belangrijker geworden zijn in het dagelijkse leven van de consument. Ook influencers en content creators zien vandaag steeds meer en meer de rijkdom van creatief Belgisch talent. Zij hebben de extra connectie met hun (nieuwe) volgers ontdekt via hun persoonlijke verhalen.

Creamoda wil deze nieuwe online realiteit ten volle benutten om de Belgische modemerken extra in de kijker te zetten. Tijdens de tweede editie van de #Ikkoopbelgisch Insta Story Week gaat de Belgische mode samenwerken met influencers en content creators die uit goodwill de merken een hart onder de riem willen steken en zo verhalen vertellen over één van hun favoriete Belgische modemerken, de persoonlijke beleving van hun outfit, hun uitkijken naar nieuwigheden in de collecties en andere relevante stories voor hun volgers. Creamoda heeft hiervoor extra ingezoomd op de spontane match die tot stand kwam tussen merk en influencer, om zo een maximale authenticiteit en geloofwaardigheid te garanderen.

“Het innovatieve element in de 2de editie van de  #Ikkoopbelgisch Insta Story Week ligt er in dat we de influencers dit jaar, als ultieme ‘fan of the brand’ de regie van de campagne in eigen handen geven. Met andere woorden: We hebben elk van de Belgische merken één-op-één gematcht vanuit hun DNA en stijl met één van hun favoriete influencers. De influencers bepalen binnen de campagne zelf de insteek en het tijdstip van het verhaal dat zij willen delen met de online community en leggen hierbij de nadruk op de ondersteuning van de Belgische modesector en hun favoriete merken”, verduidelijkt Wendy Luyckx. “Deze aanpak is een bewuste keuze aangezien zij zelf ook het beste weten hoe ze hun achterban kunnen aanspreken. Op die manier krijgt de boodschap niet alleen meer kracht, maar vooral ook meer creativiteit, authenticiteit en geloofwaardigheid.”

Creamoda verwacht dat het specifiek matchen van één influencer met één merk, de verscheidenheid van de Belgische modemerken nog meer tot uiting zal brengen. Elk van de deelnemende modemerken wordt op deze manier nog beter in de spotlight worden geplaatst en hun specifieke stijl aangetoond. Bovendien kan deze aanpak de basis leggen voor een langdurige samenwerking tussen merk en influencer. Tijdens de #Ikkoopbelgisch Insta Story Week van 24 tot 31 mei zullen aldus een 40-tal bekende en minder bekende influencers en content creators het verhaal over één van hun favoriete Belgische merken vertellen.

Derde editie van de Week van de Belgische mode, 11-17 oktober 2021

De #Ikkoopbelgisch Insta Story Week is één luik van een periode waarin de Belgische mode in de spotlight gezet wordt. De sector werkt hard aan tal van activiteiten en samenwerkingen om de Belgische merken tijdens deze moeilijke periode een extra duwtje in de rug te geven.

Meer dan ooit zijn de service van lokale handelaars en de goodwill van influencers belangrijk voor de sector. “De #Ikkoopbelgisch Insta Story Week is niet alleen een uiting van trots om Belgische mode te dragen maar tevens een krachtige aanloop naar de derde editie van de Week van de Belgische mode, een gezamenlijk initiatief van Creamoda en Mode Unie, die zal plaatsvinden van 11 tot 17 oktober 2021.

“De Week van de Belgische Mode wil de consument bewust maken van de voordelen van het kopen van Belgische mode en van de troeven van het shoppen in een lokale modewinkel!
Na de succesvolle tweede editie, met zo’n 1000 deelnemende winkelpunten en een hondertal modemerken, zijn we er dan ook van overtuigd dat deze derde editie in het najaar opnieuw een succes wordt en nog meer weerklank zal vinden bij consument, die al veel te lang de onbekommerde shoppingervaring heeft moeten missen”
, besluit Wendy Luyckx.

Nota voor de redactie:

Cfr. bijlage overzicht van de deelnemende Belgische modemerken en influencers & content creators

Download visuals hier:  https://we.tl/t-wNNTimhP0n

Meer info:

Wendy Luyckx – communicatieverantwoordelijke Creamoda
0476/99 90 57
[email protected]

Instagram

Ik blijf graag op de hoogte van de activiteiten van Creamoda

x

Leden Login

Creamoda
Leden Login