UPV is in de mode

28/02/2023

Brengt u modeproducten op de markt? Maakt of verkoopt u leuke truitjes, toffe jassen of schoeisel? Heeft u al eens vragen gehad van uw klanten over de terugname of het einde leven van uw producten?

Bron: The Or Foundation (2023). Stop Waste Colonialism

We hebben het allemaal wel al gezien in de media; bergen kledingafval vaak afkomstig van fastfashion brands, die amper gedragen alweer heel snel in de recyclagebak is gegaan wegens de lage kwaliteit of “uit de mode”. En uiteindelijk belandt dit in landen met een lager inkomen die deze kleding opkopen om te kunnen doorverkopen.

Vaak blijkt dan dat deze “herbruikbare” kleding eigenlijk gewoon onbruikbaar afval is waar men geen blijf mee weet.

Meestal zit er dan niks anders op dan deze ingekochte producten gewoon te verbranden met alle gevolgen van dien, water – & luchtvervuiling en lokale handelaars die hun geld kwijt zijn.

Net nog in de pers verschenen zijn oa. de rapporten STOP WASTE COLONIALISM en ook dat van TRASHION.

Het is voor iedereen duidelijk: zo kan het niet meer verder waardoor er vanuit Europa een plan van aanpak is opgezet. Vanaf 01/01/2025 moeten alle afvalstromen (waaronder textiel) in de EU-lidstaten gesorteerd en apart ingezameld worden. Het doel: Europa volledig circulair en carbon neutral maken tegen 2050 door onze eigen ressources niet meer te verspillen en de waarde van de materialen maximaal te houden of zelfs op te waarderen.

Frankrijk heeft er als eerste EU lidstaat meteen werk van gemaakt en heeft al een uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) of terugnameplicht ingevoerd voor consumententextiel. Ondertussen heeft ook Nederland meteen de armen uit de mouwen gestoken.

Maar ook België kan niet achterblijven. Daarom hebben wij Creamoda samen met FBT en Febelsafe, Circletex vzw opgericht.

Wat is Circletex?

Circletex, textiel inzamelen Belgische UPVCircletex vzw is een Belgisch valorisatiesysteem voor textielstromen, opgericht door de industrie voor de industrie en is een anticipatie op de komende UPV-verplichtingen.

Circletex gaat in eerste instantie van start in de vorm van een onderzoek naar de hoeveelheden en samenstelling van het geproduceerde en einde leven textiel in België, alsook naar de bestaande recyclagetechnologieën en normen, om dan op zoek te gaan naar mogelijke inzamel- en verwerkingsscenario’s voor het inzamelconcept.

Na dat onderzoek is het doel om de nationale beheersorganisatie (PRO genaamd) op te zetten.

Circletex vzw wil zorgen voor ‘matchmaking’ tussen vraag en aanbod en alle schakels in de sector (eindgebruikers, dienstverleners, fabrikanten en andere belanghebbenden).

Daarbij wordt inzameling, sortering en valorisatie van pre- en post-consument textielstromen gefaciliteerd.

Tot slot wordt er ook naar circulaire oplossingen gezocht voor levensduurverlenging. Zoals hergebruik en reparaties, opwaardering en recyclage van grondstoffen.

Alle textiel is uiteindelijk welkom zoals onverkochte producten,  stofoverschotten, producten uit gebruik, producten einde leven.

De volgende textielstromen worden nu al in kaart gebracht: plat linnen, modekleding, werkkleding, interieurbekleding, exterieurbekleding, beschermende producten met textiel.

Wat kan u doen?

Wilt u op de eerste rij zitten voor deze onvermijdelijke nieuwe regels? En proactief te werk gaan om de afvalberg te doen krimpen? Bedrijven kunnen nu al vrijwillig participeren in het project door zich aan te sluiten bij Circletex vzw.

In ruil voor het betalen van een administratieve bijdrage voor de verwerking van uw data (verzamelen, analyseren, rapporteren, gebruik perskit):

  • mag u gebruik maken van het logo ‘Circletex-deelnemer’ = commerciële troef
  • krijgt u een totaaloverzicht van uw aangifte uitgeschreven door Circletex vzw = neutrale partij die de data verzamelt en verwerkt
  • wordt uw data gerapporteerd via een derde partij = meer draagkracht, officiële aanvaarding
  • draagt u bij met reële marktinformatie voor onze argumentaties/lobbywerk bij overheden en andere stakeholders om te komen tot een gedragen UPV systeem in België
  • helpt u Creamoda om uw belangen in deze kwestie optimaal te kunnen verdedigen

De administratieve bijdrage is de volgende:

  • Operatoren en wasserijen: Flat fee van € 500,00 (excl. BTW)
  • Kleine bedrijven (tot 1 miljoen omzet in België): € 250,00 (excl. BTW)
  • Middelgrote bedrijven (tussen 1 en 5 miljoen omzet in België): € 1000,00 (excl. BTW)
  • Grote bedrijven (boven 5 miljoen omzet in België): € 2000,00 (excl. BTW)

 

Wij bij Creamoda  vinden het tijd voor actie! U ook?

 

Voor meer informatie: www.circletex.be

Vragen? Contacteer Jo Van Landeghem via vanlandeghem@creamoda.be

Ik blijf graag op de hoogte van de activiteiten van Creamoda

x

Leden Login

Creamoda
Leden Login