“Europese wetgeving is te laks”: Testaankoop vindt schadelijke stoffen op 10

van de 25 kinderartikelen gekocht op Shein

Op 10 van de 25 kinderkledingstukken die Testaankoop via de populaire Chinese webshop Shein kocht, trof de consumentenorganisatie schadelijke stoffen aan. Dat blijkt uit een laboproef naar de aanwezigheid van onder meer hormoonverstoorders, PFAS en zware metalen. Op 1 artikel, een paar kinderschoenen, werden de Europese normen overschreden. “De wetgeving is te laks, op kinderkledij zou je eigenlijk geen gevaarlijke stoffen mogen vinden”, zegt woordvoerder Laura Clays.

“Chemische stoffen geven textiel bepaalde eigenschappen. Ze kunnen worden gebruikt om het uiterlijk of de bruikbaarheid te verbeteren, om textiel resistenter te maken of om het te verven. Maar sommige stoffen kunnen op lange termijn schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu”, klinkt het bij Testaankoop.

Dat de consumentenvereniging nu hormoonverstoorders (zoals ftalaten), PFAS, zware metalen (zoals nikkel en lood) en andere schadelijke stoffen aangetroffen heeft op kinderkleding van de Chinese webshop Shein, baart Testaankoop-woordvoerder Laura Clays zorgen.  

“Hormoonverstorende stoffen bouwen zich op in je lichaam. Het probleem is dat je de effecten pas na een lange tijd gaat voelen”, zegt woordvoerder Laura Clays in De Ochtend op Radio 1. 

“Dat maakt ze zo gevaarlijk, zeker bij jonge kinderen die nog volop in hun ontwikkeling zitten. In het slechtste geval kunnen hormoonverstoorders ontwikkelingsstoornissen en verminderde vruchtbaarheid veroorzaken.”

Shein?

Shein is een Chinees fast fashionmerk dat inzet op goedkope, snel geproduceerde kledij die inspeelt op de trends van het moment. Het is een van de meest bezochte modewebsites ter wereld. Fysieke winkels zijn er niet, alles gebeurt online.

Cocktail van schadelijke stoffen

1 artikel, een paar kinderschoenen, overschreed de Europese norm. “Het gaat om 5 keer te veel lood en zelfs honderden malen te veel ftalaten”, zegt Clays. De 9 andere artikelen waren conform de Europese richtlijnen, maar ook daar trof Testaankoop schadelijke stoffen aan.  

Volgens Clays is de Europese wetgeving te laks. “Het gaat hier om kinderkledij. Eigenlijk zouden we daarvan mogen verwachten dat er geen gevaarlijke stoffen in gevonden worden”, klinkt het.

Hoe meer getest wordt, hoe groter de pakkans is. Fabrikanten zullen gedwongen zijn om zich beter aan de Europese regels te houden – Laura Clays, woordvoerder Testaankoop

Maar de Europese wetgeving vertrekt doorgaans vanuit concentraties per stof, terwijl je rekening moet houden met het cocktaileffect van al de stoffen samen, zegt Clays.

“De aanwezigheid van één bepaalde stof in één bepaald product blijft misschien onder de limiet van wat schadelijk kan zijn voor de mens, maar we krijgen verschillende stoffen binnen, via verschillende producten. Die bouwen zich op in ons lichaam en kunnen op die manier wel effecten hebben op onze gezondheid”, klinkt het.

Meer testen

Dit is overigens niet het enige onderzoek dat al gedaan werd naar de aanwezigheid van schadelijke stoffen in Chinese producten. Bij een onderzoek van Greenpeace uit 2022 was 15 procent niet in overeenstemming met de Europese richtlijnen. Een onderzoek van Centexbel uit 2023 sprak over 16 procent. 

“Hier en daar wordt er in het buitenland wel eens getest, vandaar de wisselende percentages.” Clays roept nu op om meer te testen. “Dat gebeurt nu te weinig. Zeker door onze autoriteiten.”

“Hoe meer getest wordt, hoe groter de pakkans is. Fabrikanten zullen gedwongen zijn om zich beter aan de Europese regels te houden, zelfs als ze nog niet streng genoeg zijn.” 

Nieuwe kleren wassen voor ze gedragen worden, is daarom belangrijk, aldus Clays. “Maar daarmee krijg je schadelijke stoffen, zoals hormoonverstoorders, niet volledig weg. Belangrijk is om naar de oorsprong van de kledij te gaan.”

Bron: VRT. be Nieuws van de week

Ik blijf graag op de hoogte van de activiteiten van Creamoda

x

Leden Login

Creamoda
Leden Login