MY-FI

MY-FI

Het doel van het MY-FI project is om de textielindustrie te voorzien van nieuwe niet-geweven stoffen gemaakt van myceliumvezels, met betere prestaties en minder milieueffecten dan de huidige commercieel beschikbare vezels.

Myceliumvezels worden verkregen door schimmelfermentatie, uitgaande van de residuen van de textielindustrie, volgens een mild proces en kunnen worden gebruikt om duurzame en goed presterende non-woven stoffen te produceren. Myceliumvezels kunnen het toepassingsgebied van niet-geweven stoffen inderdaad uitbreiden tot veeleisende of luxueuze toepassingen. Op basis van hun eigenschappen en esthetiek kunnen myceliumvezels bijvoorbeeld worden gebruikt in auto- of schoentoepassingen die momenteel bij voorkeur dierlijk leer gebruiken. In MY-FI zullen nieuwe biofabricageprotocollen worden geoptimaliseerd en opgeschaald, samen met natte verwerking en materiaalafwerking, om een reeks innovatieve oplossingen te bieden die de textielindustrie helpen de uitdagingen aan te gaan die voortvloeien uit de complexe megatrends die de markten en de levensstijl van klanten wereldwijd snel veranderen.

De missie van MY-FI is het ontwikkelen van biobased textiel, met geavanceerde functionaliteiten, duurzaamheid en prestaties, waarbij vier doelen op hoog niveau worden bereikt:

  1. de textielindustrie in staat stellen de uitdagingen van de opkomende wereldwijde trends met succes aan te gaan;
  2. voldoen aan de vraag van de consument naar nieuwe functionele en duurzame textielproducten;
  3. de milieudruk van de textielindustrie verlichten en een circulair en biobased textiel ontwikkelen dat geen microplastics genereert.
  4. de belanghebbenden bij textiel betrekken en beleidsmakers begeleiden.

 

Myceliumstoffen zijn volledig biobased en duurzaam, afkomstig uit circulaire waardeketens, breed aanpasbaar, zeer performant, en kunnen worden geproduceerd met behulp van geavanceerde productieprocessen. Dankzij deze eigenschappen hebben ze het potentieel om tegemoet te komen aan de marktvraag naar duurzame en performante materialen, waardoor ontwerpers en merken meer functionele producten kunnen creëren.

 

Voor meer informatie, ga naar https://www.my-fi.eu/

 

Dit project wordt gesteund door het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie.

 

Instagram

Ik blijf graag op de hoogte van de activiteiten van Creamoda

x

Leden Login

Creamoda
Leden Login