‘Europa maakt einde aan T-shirt van 2 euro’:

zorgplichtwet legt ‘fast fashion’ aan banden

Van de fabriek in Bangladesh tot de winkel in Aalst: het Europees Parlement wil grote bedrijven verplichten dat hun hele toeleveringsketen mens en milieu respecteert. De zorgplichtwet legt onder andere fast fashion aan banden.

De zorgplichtwet moet voorkomen dat de goedkoopste productie primeert ten koste van mens en milieu. Weet een bedrijf van wantoestanden, dan wordt het daarvoor verantwoordelijk gesteld. Nu zijn Europese bedrijven binnen de EU aansprakelijk voor schending van sociale en ecologische regels. Maar de wet die nu door het Europarlement is goedgekeurd en waarover de regeringen al een gezamenlijk standpunt bereikten, breidt dat uit naar de hele toeleveringsketen, ook buiten de EU.

De bedrijven moeten hun toeleveringsketen preventief screenen op sociale en ecologische risico’s zoals kinderarbeid, slavernij, ontbossing en milieuvervuiling. Onderaannemers, leveranciers en partners voor verkoop, distributie en opslag moeten ze monitoren. Stoten ze op een probleem dan moeten ze oplossingen voorstellen en doorvoeren.

Een multinational als Primark, die pakweg fast fashion verkoopt in het lokale filiaal in Aalst, moet aantonen dat de textielarbeiders in Bangladesh een correct loon krijgen en dat de verf het milieu niet schaadt. Voor de voedingssector gaat het vooral over ontbossing, voor de bouw om sociale dumping en mensenhandel, en voor elektronicaproducenten om afval en misstanden in de mijnbouw.

Lees het volledige artikel hier:

Of download het mediaoverzicht Voor U Gelezen’

Ik blijf graag op de hoogte van de activiteiten van Creamoda

x

Leden Login

Creamoda
Leden Login