Douanenomenclatuur

DATUM: 12 maart 2019

Douane

  Hoe uw producten correct indelen?

Bij in- en uitvoer zijn op EU-niveau heel wat regels van toepassing. De basis voor de toepassing van deze regels is de gecombineerde goederennomenclatuur, kortweg douanenomenclatuur. De gecombineerde  nomenclatuur  (GN) is de goederennomenclatuur van de EU, een instrument dat wordt gebruikt voor onder meer het bepalen van invoerrechten in de EU, de statistieken van de buitenlandse handel, handelspolitieke maatregelen en last but not least de toepassing van de oorsprongsregels.

BELANGRIJKE GEVOLGEN DOOR FOUTIEVE TARIEFINDELING
Door kennis van deze regels kan je onaangename verrassingen vermijden want een foutieve tariefindeling kan belangrijke gevolgen hebben op het vlak van invoerrechten én oorsprongsregels. Controlerende douanediensten stellen immers vaak vast dat bedrijven bij de in- of uitvoeraangifte verkeerde goederencodes gebruiken. Soms worden daardoor te weinig invoerrechten betaald, met sancties en navorderingen tot gevolg. Het kan ook gebeuren dat door een verkeerde indeling te veel invoerrechten worden betaald of verkeerde oorsprongsregels werden gehanteerd.

Om een uniforme toepassing van de GN te verzekeren, wordt het systeem gedragen door duidelijk gedefinieerde regels. Voor een correcte indeling van kleding en confectie is een goede kennis vereist van zowel de GS-toelichtingen opgenomen in het geharmoniseerd systeem (GS) van de Werelddouaneorganisatie (WDO), alsook de aantekeningen en aanvullende aantekeningen op sommige afdelingen en hoofdstukken van de GN en van de toelichtingen daarbij.

INFOSESSIE 12 MAART 2019
Twijfel je ook regelmatig aan de juiste productindeling in de gecombineerde nomenclatuur of wens je je kennis bij te schaven? Dan is de infosessie van 12 maart zeker een aanrader want door toepassing van enkele basisregels zal je snel meer inzicht krijgen in deze materie. Ook wordt het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Japan toegelicht dat op 1 februari in werking zal treden. Zeker nuttig voor leden die handel drijven met Japan!

PROGRAMMA
09u45
: onthaal met koffie
10u00: goederennomenclatuur
- belang en structuur van de goederencodes
- algemene indelingsregels
- bindende tariefinlichting (BTI)
11u30: koffiepauze
11u45: vrijhandelsakkoord EU Japan
12u15 - 13u00: broodjeslunch
13u00 - 14u30: goederennomenclatuur (vervolg)
- indelingsregels voor afdeling XI (textiel en kleding) 
- indelingsregels voor hoofdstukken 61, 62 en andere interessante hoofdstukken
- praktische voorbeelden
14u30 - 15u00: Q&A

De infosessie wordt gegeven in het Nederlands door Josse Verbeken, adviseur Algemene Administratie van de Douane & Accijnzen en docent bij Centrum Beroepsopleiding van de douane. Andere medewerkers van de dienst expertise, wet- en regelgeving, departement tarief zijn Marc De Schutter (fiscaal deskundige), Patrick Demelenne (Attaché) en Halima Ajnaou (Attaché). 

INSCHRIJVING
Heb je interesse in deze infosessie, gelieve jouw aanwezigheid te bevestigen HIER. Vooraf kan je reeds vragen sturen naar vangramberen@creamoda.be over producten waarvoor je aan de juiste GN-code twijfelt en meer input wenst (vb. arbeidskleding, babykleding, gerecycleerde kleding, kleding van leder of bont, etc). 

Vragen? Contacteer Annemie Van Gramberen via vangramberen@creamoda.be

Event info

Bij in- en uitvoer zijn op EU-niveau heel wat regels van toepassing. De basis voor de toepassing van deze regels is de gecombineerde goederennomenclatuur, kortweg douanenomenclatuur of doanetarief genoemd. De gecombineerde  nomenclatuur is de goederennomenclatuur van de EU, een instrument dat wordt gebruikt voor onder meer het bepalen van invoerrechten in de EU, de statistieken van de buitenlandse handel, handelspolitieke maatregelen en  de toepassing van de oorsprongsregels.

DATUM 12 maart 2019
TIJDSTIP 10:00 - 15:00
Locatie Creamoda - Leliegaarde 22, 1731 ZELLIK
Juli 2019
Z M D W D V Z
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
x

Leden login

Creamoda
Leden Login

Word lid

DRAWY IP PLATFORM

Lid in de kijker