Stijging in marktcontroles op etikettering en duurzaamheidsclaims

23/11/2022

Deze die onze opleiding The Essentials about labelling volgen weten dit al: Correct etiketteren is geen leuk extraatje maar een must.
Sinds jaren zijn er wettelijke verplichtingen omtrent etikettering. Toch blijken velen hiervan niet op de hoogte te zijn. Nochtans staan hier boetes op!
Daarom willen we met dit artikel jullie hier op attent maken en nogmaals informeren.

Hoe weet ik nu of ik in lijn ben met de wetgeving?

Goeie vraag! In eerste instantie vindt u als lid heel wat informatie op het Members Only platform. In de bibliotheek vindt u onder Technologisch Milieu de mappen ‘stofsamenstelling’ en ‘vezeltabel’ de basisinformatie voor uw vezelsamenstellingsetiketten.
Maar er is ook verplichte informatie specifiek voor andere EU landen of informatie die merk of product-specifiek is waar u rekening mee moet houden.
Laat u niet overweldigen maar vraag gerust raad aan ons, Creamoda Technical Services. Wij kijken dan met u na wat er eventueel ontbreekt of aangepast dient te worden.

Maar hoe zit dat nu met duurzaamheidclaims?

De intentie van velen zit meestal wel goed maar daar bent u wettelijk gezien niet veel mee. Daarom moeten alle claims die u maakt gestaafd zijn. Biodegradeerbaar? Zorg voor testrapporten van geaccrediteerde labo die deze aanname gronden. Hou wel rekening met de wetgeving van de landen waar u verkoopt. In Frankrijk is het bijvoorbeeld verboden ‘biodegradeerbaar’ of gelijkaardige vermeldingen te gebruiken (leer meer hierover hier).
Zo is er veel kritiek vanuit de markt gekomen op de duurzaamheidclaims die fabrikanten en merken maken omtrent bijvoorbeeld bamboe en hennep producten (die op het vezelsamenstellingsetiket als ‘viscose’ moet benoemd worden).

Zoals wij in het begin aanhaalden organiseren wij jaarlijks een opleiding omtrent compliance Deel 1 The essentials about Labelling en Deel 2 | The essentials about product safety. Hou dus zeker onze kalender en communicatie in het oog.

Heeft u een marktcontrole of net gehad gelieve ons steeds te informeren. Wij hebben ervaring met het correct afhandelen van deze zaken en goede verhoudingen met de overheidsdiensten. U kan dus met al uw vragen terecht bij Creamoda Technical Services via vanlandeghem@creamoda.be of latruwe@creamoda.be

 

 

 

Ik blijf graag op de hoogte van de activiteiten van Creamoda

x

Leden Login

Creamoda
Leden Login