Zalando besteedt de verwerking van de retours uit

Zalando gaat de items die de klanten terugzenden niet meer zelf afhandelen, maar huurt hiervoor een gespecialiseerde firma in. Officieel klinkt het dat de e-tailer zijn logistieke processen wil vereenvoudigen, maar eigenlijk gaat het om een besparingsmaatregel. De retourzendingen wegen sterk op de rentabiliteit. In die mate dat het Britse modemerk Quiz de samenwerking met Zalando’s marktplaats stopzet.

Volgens Wirtschaftswoche zal de behandeling en verwerking van retourzendingen in de logistieke centra van Erfurt, Lahr en Mönchengladbach door gespecialiseerde externe dienstverleners worden gedaan. Een woordvoerster bevestigde het nieuws. De 570 vaste medewerkers die de retours verwerken zullen worden toegewezen aan andere afdelingen.

Bij Zalando wordt ongeveer de helft van alle bestelde artikelen door de klanten teruggestuurd. De retourzendingen vertegenwoordigen een zeer grote kost voor het bedrijf.  Ongeveer 97% van de retours wordt weer verkocht via de Zalando-webwinkel. De rest wordt hoofdzakelijk via andere platforms of outlets verkocht. Volgens de woordvoerster wordt slechts 0,05 procent van de geretourneerde artikelen vernietigd, bijvoorbeeld omdat ze te beschadigd zijn of om hygiënische redenen.

Wetsvoorstel

Dat vermeldt ze niet zomaar. In Duitsland woedt momenteel een groot debat over de vernietiging van geretourneerde artikelen die nog in goede staat zijn. Milieuminister Svenja Schulze wil een wetsvoorstel indienen om deze praktijk te verbieden. Volgens een studie van de universiteit van Bamberg werd in 2018 in Duitsland alleen al 487 miljoen online verkochte artikelen geretourneerd (één op acht). Daarvan wordt 3,9% (19 miljoen stuks) vernietigd.

Quiz breekt met Zalando

Dat door Zalando verkochte kleding en schoenen massaal worden teruggestuurd ondervond het Britse modemerk Quiz. Het aantal retours schoot omhoog nadat het ook via de marktplaats van Zalando verkocht.  “Op de eigen website groeit het aandeel van de retours niet, maar wel op de externe marktplaatsen”, zegt CEO Tarak Ramzan.

De kosten van de retours wegen zo hard door, dat de winst van Quiz het afgelopen jaar met 97% is gezakt tot amper 0,2 miljoen pond.

Volgens Ramzan blijft de verkoop via websites van derden, zoals Next en Debenhams, noodzakelijk om uit te breiden. Maar door de groei van de retours zal hij ‘voorzichtiger’ zijn in de keuze van de marktplaatsen met wie hij in de toekomst zal samenwerken.

Bron: Gondola - 17 juni 2019
x

Leden login

Creamoda
Leden Login

Word lid

DRAWY IP PLATFORM

Lid in de kijker