Virtuele en toegevoegde realiteit werken echt: klanten kopen meer.

Virtuele en toegevoegde realiteit zorgen ervoor dat shoppers meer geneigd zijn om iets te kopen, blijkt uit een nieuw doctoraatsonderzoek aan de VUB. “VR en AR vullen hiaten van de traditionele marketing op”, klinkt het.

Echter en beter dan foto of video

Virtuele realiteit (VR) en toegevoegde realiteit (augmented reality of AR) bieden “ontzettend veel potentieel voor zowel klassieke retail als e-commerce”, besluit Helena Van Kerrebroeck uit haar doctoraatsonderzoek aan de VUB. Producten die via VR of AR worden getoond, voelen dichterbij en ‘echter’ aan voor consumenten, en dat verhoogt de klantbeleving. 

Van Kerrebroeck testte hoe mensen reageren op merken en producten als ze met behulp van VR of AR worden getoond. In het geval van VR bleken ze beduidend positiever tegenover het merk of product te staan dan proefpersonen die ‘gewone’ tweedimensionale video’s en foto’s te zien kregen. Bovendien waren deze klanten ook meer geneigd om het product effectief aan te kopen.

“Het grote voordeel dat VR heeft op 2D of 3D-materiaal, is dat het een ervaring biedt en iets als het ware tot leven wekt. Een sterk voorbeeld is het promoten van een reisbestemming: tijdens een van onze experimenten lieten we proefpersonen kennis maken met een exotische bestemming via VR, een 360°-video en foto’s. Opnieuw bleek de VR-groep het meest positief en geneigd om de vakantie te boeken”, legt de onderzoekster uit.

Met AR lijken producten al van jou

Toegevoegde realiteit werkt in een online omgeving eveneens goed om producten virtueel te testen, aldus nog het onderzoek. Wie online shopt met AR beschouwt een product sneller als zijn bezit en zegt ook een positievere shopervaring te beleven. Dat bleek uit een test waarbij proefpersonen konden winkelen via een pc, via een smartphone met touchscreen (zodat er al een aanraking is) en via een tablet met een AR-toepassing om producten virtueel in hun eigen omgeving te plaatsen. 

“Ook dit is een interessante vaststelling, zeker voor e-commerce. Een van de drempels die mensen tegenhoudt bij onlineshoppen is dat ze moeilijk kunnen inschatten hoe dat product er in hun eigen omgeving zal gaan uitziet. Denk maar wanneer je een kledingstuk vindt of een meubel. Via AR kan je dat passen of in je interieur zetten, zonder het echt aan te raken of echt te zien”, zegt VUB-professor Kim Willems, die het onderzoek mee begeleidde.

Marketing gaat radicaal veranderen

Een experiment in een druk winkelcentrum, waarbij een reeks shoppers een VR-bril opzetten, toonde nog aan dat consumenten dankzij virtuele realiteit minder drukte ervaren en in het algemeen meer tevreden zijn over het winkelcentrum. Ze zeiden bovendien meer geneigd te zijn om terug te komen. VR kan dus ook de winkelomgeving verbeteren, aldus het onderzoek.

“VR en AR zullen de manier waarop bedrijven producten aan de man brengen en ook het consumentengedrag de komende jaren radicaal veranderen”, besluit Willems.

Het West-Vlaamse textielbedrijf Sioen investeert 10 miljoen euro in zijn Belgische inktenfabriek. 'Je vindt onze producten zelfs in de slagerij. Wij kleuren de omhulsels rond de hespenworsten.'

'Colours make you smile.' Met die boodschap op een grote banner verwelkomt Sioen zijn bezoekers in de vestiging in Bornem. Bij Sioen Chemicals, de kleinste divisie van het beursgenoteerde textielbedrijf, draait dan ook alles rond kleuren. Zo’n 150 medewerkers ontwikkelen en produceren er inkten, vernissen en pigmentpasta’s.

Een vijfde daarvan komt terecht in andere Sioen-fabrieken om onder andere vrachtwagendekzeilen of regenkledij kleur te geven. 'Wij kleuren in', omschrijft Pascale Sioen in een notendop de kernopdracht van de afdeling die ze leidt. Het overgrote deel van het werk in Bornem gebeurt evenwel in opdracht van uiteenlopende externe klanten.

Schoenzolen en dashboards

De producten van Sioen vind je terug in behangpapier, ser­vet­ten, schoenzolen, zonnewering, vinylvloeren, de coating van landbouwzaden. Noem maar op. 'We liggen zelfs bij de slager', zegt Sioen. De omhulsels van hespenworst krijgen namelijk niet zomaar hun typisch rode kleur.

Profiel Sioen Chemicals

Omzet: 44,6 miljoen euro (9% van de totale omzet van Sioen Industries).
Werknemers: 150, waarvan 30 de afdeling onderzoek en ontwikkeling.
Fabrieken: twee, in Bornem en Frankrijk.
Activiteiten: ontwikkeling en productie van inkten, vernissen en pigmentpasta’s.

Ook in de auto-industrie heeft het bedrijf contacten, voor het inkleuren van zetels en dashboards. 'De eisen daarvoor zijn bijzonder streng. Verkleuren onder invloed van de zon kan natuurlijk niet, en de inkt bevat speciale ingrediënten om de ruiten niet te laten aandampen.'

Sioen werkt voor elke opdracht in nauw overleg met de klant, wat resulteert in gepersonaliseerde eindproducten. 'Geen enkele inkt of pigmentpasta die hier buiten gaat, is dezelfde', aldus Pascale Sioen. In sommige gevallen loopt het aantal ingrediënten in het eindproduct op tot meer dan tien. 'En dat moet allemaal onderzocht en getest worden. Een nieuw product ontwikkelt je dus niet zomaar in een handomdraai. En als dan plots een van de bestanddelen volgens de wetgeving niet meer is toegelaten, mag je weer van nul beginnen', zegt Sioen.

Het kleine broertje van de groep? Zo klein zijn we toch niet meer? Bij de start waren we klein. Heel klein. Ik weet het nog goed dat toen één arbeider ontslag had genomen. Dat was de helft van mijn personeel.
Pascale Sioen - hoofd Sioen Chemicals

Sioen Chemicals werd geboren in de jaren 80 door de overname van EMB, een piepklein bedrijfje in Poperinge. Intussen is het na een tiental overnames uitgegroeid tot een afdeling met een omzet van 44,6 miljoen euro, goed voor 9 procent van de totale groepsomzet. Het blijft daarmee een pak kleiner dan de andere takken: Coatings (zeildoeken, geotextiel, dekzeilen, theezakjes) en Apparel (brandweerkledij, duikpakken, kogelwerende pakken, outdoorkledij).

Expansie

Maar 'het kleine broertje'? Dat willen ze in Bornem niet horen. 'Zo klein zijn we toch niet meer?', zegt Sioen. 'Bij de start waren we klein. Heel klein. Ik weet het nog goed dat toen één arbeider ontslag had genomen. Dat was de helft van mijn personeel', lacht ze. 'Nu zijn we een kmo die eigenlijk op eigen benen kan staan.'

Bron:  Retail Detail - 12 april 2019

x

Leden login

Creamoda
Leden Login

Word lid

DRAWY IP PLATFORM

Lid in de kijker