Verdwijnen de iconische bruine patches van de Levi's-jeans?

Al sinds 1886 wordt op de achterkant van een Levi's-jeans een patch genaaid met daarop een logo van twee paarden die tevergeefs een jeansbroek uit elkaar proberen te trekken. Toch bestaat de kans dat het lapje leer binnenkort zal verdwijnen, en daar zit dierenrechtenorganisatie PETA voor iets tussen. 

Levi Strauss is sinds vorige week opnieuw een beursgenoteerd bedrijf. Het aandeel schoot meteen de hoogte in en dat was ook dierenrechtenorganisatie PETA niet ontgaan. Het kocht er genoeg om aandeelhoudersbesluiten te mogen formuleren en te mogen spreken tijdens de jaarlijkse raad van bestuur. Reden: het wil dat het jeansmerk stopt met het bevestigen van lederen patches aan zijn broeken.

De organisatie wil dat Levi’s voortaan voor vegan labels kiest. “PETA trekt naar de bestuurskamer om het bedrijf aan te sporen om te stoppen met het gebruik van deze patches, die bij koeien enorme pijn en lijden veroorzaken”, zegt Ingrid Newkirk, hoofd van de dierenrechtenorganisatie, in een mededeling. "Koeien worden geslagen, geslacht en gevild voor een compleet niet-functioneel doel."

Niet eerste keer

Aandelen kopen van een bedrijf dat ze viseren, is een tactiek die PETA eerder heeft gebruikt. In 2015 werden kocht de dierenrechtenorganisatie zich in bij Hermès, om het Franse luxelabel zover te krijgen dat het zou stoppen met het gebruik van exotische dierenhuiden, nadat een undercoverreportage wrede praktijken op krokodillenboerderijen had blootgelegd.

Een jaar later was het Italiaanse modehuis Prada aan de beurt, om het gebruik van struisvogelhuid aan de kaak te stellen, en in 2017 kocht Peta aandelen bij het Canadese Goose, waar ze het gebruik van bont en dons wilden afschaffen. Moeten we erbij zeggen: geen van deze bedrijven is gestopt met de dieronvriendelijke productie, al beweren ze wel dat er meer aandacht is voor het dierenwelzijn.

Belgen hebben in 2018 10,67 miljard euro online uitgegeven. De bestedingen zijn daarmee een half miljard hoger dan in 2017. Dit meldt De Morgen op basis van cijfers van BeCommerce.

Dat online shoppen toeneemt is onder andere te zien aan het aantal keren dat een Belg gemiddeld online koopt. In 2017 lag het gemiddelde op 10,3 keer terwijl dit in 2018 is gestegen naar 11,6 keer. De gemiddelde online uitgaven per persoon kwamen dan ook neer op 1.273 euro.

Populairste online aankopen blijven vliegtickets en verblijven. De categorie speelgoed en ‘health and beauty’ stijgen het hardst online. 

Bron:  Nieuwsblad - 25 maart 2019 

x

Leden login

Creamoda
Leden Login

Word lid

DRAWY IP PLATFORM

Lid in de kijker