KENNISMAKING MET PAULINE LATRUWE

 

Bij de introductie van de nieuwe dienst ‘Aanbestedingen’ voor onze leden hoort ook de voorstelling van onze collega Pauline Latruwe. Zij zal ter beschikking staan van de Creamoda-leden om de verschillende vragen omtrent deze materie te beantwoorden.

Via onderstaand interview leer je Pauline alvast beter kennen. Veel leesplezier!


  • Dag Pauline, fijn dat je even de tijd neemt voor dit interview. Je bent ondertussen al een tijdje actief bij Creamoda maar je werkte tot vandaag enkel voor specifieke opdrachten met niet-leden. Sinds kort is dat veranderd. Vertel ons eens, wie ben je?

Pauline – “Ik ben Pauline Latruwe, 23 jaar en afkomstig uit Lendelede, West-Vlaanderen. Ik ben afgestudeerd als Modetechnologe aan de HoGent in 2018. Het is een ideale studierichting om vertrouwd te worden met de sector en zijn verschillende facetten”.

  • Wat houdt je job precies in Creamoda en hoe beschrijf je je functie

Pauline – “Ik werk als Assistent Creamoda Technical Services (CTS), in nauwe samenwerking met Jo Van Landeghem”.

“CTS is een nieuwe dienst die in 2019 werd opgericht om onze overheidsdiensten en andere openbare organisaties zoals bv. De Post, MIVB, Brussel Leefmilieu, etc. … te ondersteunen met hun openbare aanbestedingen. We zien namelijk regelmatig dat deze instanties het moeilijk hebben met het opmaken van aanbestedingen die tegelijk kwaliteit en CE (circulaire economie) ondersteunen”.

“Ook van onze leden krijgen we  regelmatig opmerkingen dat ofwel de prijs het hoofdcriterium is bij de aanbesteding of dat er duurzaamheidsvereisten zijn die technisch niet haalbaar zijn. Daarom leek het ons belangrijk om enerzijds onze lokale overheden te ondersteunen met onze kennis en ervaring en op die manier ook onze leden/bedrijven die actief zijn in dit domein te helpen. De recente COVID19 crisis heeft aangetoond dat er meer en meer van onze leden interesse tonen in de openbare aanbestedingsmarkt”.

“Voor CTS ga ik voornamelijk lastenboeken controleren, verbeteren en updaten waar mogelijk. Ook verzorgen we enkel voor derden – dit gebeurt anoniem – productcontroles volgens het lastenboek van aanbestedingen. Dit is een service specifiek voor overheidsdiensten die geen lid kunnen worden bij Creamoda”.

“Wegens COVID19 staat Creamoda Technical Services momenteel op een lager pitje (lacht). Daarom werken we nu aan een extra service voor onze leden zoals het begeleiden van leden naar het vinden van potentiële openbare aanbestedingen binnen onze sector. Hiervoor bouwen we een extra gedeelte uit op onze website”.

“Wegens COVID19 staat Creamoda Technical Services momenteel op een lager pitje (lacht). Daarom werken we nu aan een extra service voor onze leden zoals het begeleiden van leden naar het vinden van potentiële openbare aanbestedingen binnen onze sector. Hiervoor bouwen we een extra gedeelte uit op onze website”.

“Aangezien Creamoda ook de nodige aandacht besteedt aan CE werk ik vandaag ook mee met Jo Van Landeghem aan twee belangrijke projecten zijnde Circletex (nationaal inzamelsysteem textiel voor de sector en door de sector) en de European Recycling Hub’s (5 EU Recyclage HUB’s die CE in onze landen moet versnellen) maar daarover vertellen we later meer”.

“Deze nieuwe inzichten helpen me dan ook weer in mijn CTS taken om circulariteit correct te integreren in lastenboeken van openbare aanbestedingen”.

  • Wat vind je boeiend aan je job bij de Creamoda?

Pauline – “Al van bij het begin van mijn studies heb ik een interesse gehad in kwaliteitscontroles van producten. Daarbij vind ik bedrijfskledij het boeiendste gezien de uitgebreide regelgeving, uitdagende technische vereisten en uiteraard de controles op de stalen of de technische dossiers zelf”.

“Tijdens mijn eerste job interview denk ik dat hij er een beetje mee in zat toen hij vertelde dat er heel veel in Excel ging gewerkt moeten worden (lacht). Gelukkig voor mij kon hij geen beter nieuws vertellen. Ik ben namelijk een grote fan van Excel en zou dit programma waarschijnlijk voor alles  gebruiken moest dit kunnen”.

“Wat mij vooral aanspreekt is dat er naar mij geluisterd wordt en men waarde hecht aan mijn mening. Ik werk namelijk nog maar 18 maanden voor Creamoda en dan is het wel leuk dat je inspraak krijgt en je kan meevolgen in debatten. Ook dat ik in onderwerpen betrokken wordt die niet meteen met kwaliteitscontrole te maken hebben ben ik dankbaar voor”.

“Wat mij vooral aanspreekt is dat er naar mij geluisterd wordt en men waarde hecht aan mijn mening. Ik werk namelijk nog maar 18 maanden voor Creamoda en dan is het wel leuk dat je inspraak krijgt en je kan meevolgen in debatten. Ook dat ik in onderwerpen betrokken wordt die niet meteen met kwaliteitscontrole te maken hebben ben ik dankbaar voor”.

“Nu ik ook bepaalde projecten omtrent CE actief meevolg, heb ik dus een ‘front row seat’ bij de initiatieven die er omtrent circulariteit genomen worden voor onze leden. Er zijn toch wel wat grote en kleine ondernemingen die geëngageerd zijn om iets met ons nog bruikbaar textiel ‘afval’ te doen. Terwijl men dus ook de startende ondernemingen en projecten de kans geeft om hier een deel van uit te maken. Het zijn allemaal mensen die vol overtuiging werken aan projecten zoals Circletex en de European Recycling Hub’s. Dat vind ik zeer interessant! Bovendien is het inspirerend om met mensen in contact te komen die zoveel kennis over de sector hebben. Door naar hen te luisteren leer ik dagelijks nieuwe zaken bij en kan ik mijn eigen kennis uitbreiden”.

  • Hoe ben je eigenlijk bij de federatie terecht gekomen?

Pauline – “Oorspronkelijk ging het om een tijdelijke opdracht in samenwerking met Jo maar ik heb het geluk gehad dat het is uitgegroeid tot een permanente opdracht”.

“Zoals ik reeds vertelde wou ik altijd ‘iets’ met kwaliteitscontrole in onze sector doen en ondanks dat het eerst om een tijdelijke opdracht ging, heb ik de job toch aangenomen. Al was het maar voor de ervaring en de kennis die ik er kon mee opdoen. En net die kans wou ik niet laten liggen. Daarenboven kreeg ik hierbij ook een beter idee van hoe een Federatie functioneert”.

“Ik heb dus gesolliciteerd voor een 10 dagen durende opdracht met een verlenging naar een maand. Aangezien Jo ontzettend veel werk heeft en het ook goed klikt tussen ons, heb ik dus een permanente jobaanbieding aangeboden gekregen (lacht)”.

  • Wat vind je van de rol van Creamoda en wat zijn je verwachtingen?

Pauline – “Super! Het is goed dat er een overkoepelend orgaan bestaat voor de sector. Dat brengt de verschillende bedrijven samen. Zo krijg je iedereen ook wat op dezelfde golflengte en vorm je een eenheid. En samen staan we sterker”. Daarbij is de Federatie een grote hulp voor haar leden. Je kan er je vragen stellen over zaken waar je niet in thuis bent. Dat bespaart je als lid heel wat tijd en dus ook geld.

“Ik ben blij dat ik hier ben terecht gekomen. Het is een toffe werkplek met leuke collega’s. En je krijgt er de kans om te groeien en bij te leren. Enkel nog maar positieve ervaringen gehad”.

“Ik ben blij dat ik hier ben terecht gekomen. Het is een toffe werkplek met leuke collega’s. En je krijgt er de kans om te groeien en bij te leren. Enkel nog maar positieve ervaringen gehad”.

“Naar de toekomst toe hoop ik dat  de afdeling Creamoda Technical Services verder uitgroeit tot een volwaardige dienst. Ook wil ik graag blijven betrokken worden & een meerwaarde betekenen binnen de circulaire projecten van onze Federatie”.

Dank je wel Pauline voor dit fijne gesprek en je openheid over je job. Onze leden zullen de komende tijd nog wel meer van jou te horen krijgen. We wensen je alvast nog een mooie toekomst tegemoet binnen onze sector en de Federatie.

Ik blijf graag op de hoogte van de activiteiten van Creamoda

x

Leden Login

Creamoda
Leden Login