Hemp4Textiles

Hennep voor textieltoepassingen

De prijzen van vlas zijn hoog en het aanbod kan de vraag niet volgen. Er is dus meer productie nodig van natuurlijke vezels. Hennep biedt hier veel potentieel. Net zoals bij vlas bestaat de buitenzijde van de hennepstengel (= de bast) uit een uiterst sterke vezel.

Op 1 januari 2021 startte het Landbouw-traject (Vlaio) Hemp4Textiles, een onderzoeksproject gecoördineerd door HOGENT en uitgevoerd met partners UGent en Inagro.

Dit project onderzoekt hoe de vezelopbrengst en -kwaliteit van hennep kan aangestuurd worden voor gebruik in hoogwaardige textieltoepassingen. De nadruk ligt op het optimaliseren van de teelttechniek, oogstmethodiek en het rotingsproces.

Na twee jaar van veldproeven werden er al heel wat relevante data over de teelt bekomen. Het natte seizoen van 2021 stond in schril contract met het droge seizoen van 2022. In een rassenproef, waarbij we verschillende rassen met elkaar vergelijken, werd een hogere vezelopbrengst gehaald in 2022, t.o.v. 2021, en dit voornamelijk voor de late rassen. De vezelopbrengst gaat in 2022 naar de 6 ton per ha, terwijl in 2021 dit hoogstens 4 ton per hectare betrof.

Stikstofbemesting en plantdichtheid hebben een sterke invloed op de vezelopbrengst en -kwaliteit. Een hogere stikstofbemesting leidt tot meer geproduceerde biomassa, waardoor de vezelopbrengst toeneemt. Maar de vezelkwaliteit (o.a. fijnheid en specifieke treksterkte) daalt naarmate de stikstofbemesting stijgt. Er zal dus een keuze moeten gemaakt worden tussen een voldoende hoge vezelopbrengst gecombineerd met een voldoende kwaliteit. Waarschijnlijk zullen 50 tot 75 eenheden stikstof volstaan, wat een lage bemestingsgraad is in vergelijking met heel wat andere gewassen (bijv. aardappelen), waardoor hennep als ‘low input crop’ kan aanzien worden wat aansluit bij de doelstellingen van de Europese Green Deal.

Verder worden er een jaarlijks op semi-praktijkschaal opschalingsproeven aangelegd, waarbij de hennep geoogst wordt met een innovatieve oogstmachine (de plant is meer dan twee meter hoog bij de oogst) en verder verwerkt wordt met bestaande vlasapparatuur. Hierbij werd in 2022 een stro-opbrengst van 8,6 ton per hectare gehaald, waarvan het vezelgehalte 25-40 % bedraagt (wordt nog verder bepaald in 2023).

Deze bevindingen demonstreren het potentieel van hennep als vezelgewas met een hoge opbrengst op onze Vlaamse velden, waardoor hennep kan helpen voldoen aan de wereldwijde vraag naar duurzame textielvezels. De komende twee jaar zullen verdere veldtesten worden uitgevoerd om de vezelopbrengst en -kwaliteit onder verschillende groeiomstandigheden te analyseren.

 

Meer info over het project:

https://onderzoek.hogent.be/projecten/hemp4textiles-vezelhennep-voor-textieltoepassingen1/

J'aimerais rester informé des activités de Creamoda

x

Login des Affiliés

Creamoda
Login des Affiliés